Afbeelding
column

Vertrouwen

Column 360 keer gelezen

Een simpel woord. Ik hoef niet eens uit te leggen wat het inhoudt. Toch is vertrouwen tegenwoordig iets dat ver te zoeken is. Wie mag je vertrouwen? Je familie, iedereen die dicht bij je staat, vrienden kennissen, buren, collega’s. Maar is het wel zo dat je iedereen kan vertrouwen? Op je werk bijvoorbeeld, dat er iets gedaan moet worden, iets af moet, er op vertrouwt dat het gewoon gebeurt. En dat dan toch blijft liggen.

Of in een relatie, jaren samen geweest. Je denkt iemand echt helemaal te kennen, vertrouwt op die iemand. En als het dan fout loopt, om wat voor reden dan ook, blijkt dat je die iemand helemaal niet zo goed kende. Dat het vertrouwen behoorlijk geschonden is. Goed, je leert er van, gaat verder, leert nieuwe mensen kennen. Maar het is dan telkens lastig om weer iemand te durven vertrouwen. Ergens blijft wat argwaan achter.

Erger is het als de overheid niet meer te vertrouwen is. Ik zal wel weer tegen de schenen schoppen als ik dit schrijf. De overheid, dat logge apparaat in Den Haag. Die duizenden mensen die onder leiding van de politiek proberen wat van dit land te maken. Er is al veel over geschreven en nog steeds is dat vertrouwen zoek. Komt uiteraard door alle fouten die gemaakt werden, niet opgelost worden en uitgroeien tot enorme schandalen. De toeslagen affaire, jaren lang weggemoffeld. Veel beloofd om het op te lossen en nog niet uit de wereld. De Groningse aardbevingen. Veel langer over gepraat, mooie beloftes gedaan en nóg steeds niet opgelost. De politiek die ruziet verder.

Het kabinet dat gevallen is wordt nu waarschijnlijk weer in dezelfde vorm geïnstalleerd. Dezelfde partijen gaan gewoon verder. Nog steeds dezelfde man aan het hoofd die al meerdere periodes het zover heeft laten komen. Dan spreekt men over vertrouwen terug krijgen in de politiek. Gaat echt niet lukken jongens! Ook niet door te zeggen “ik heb er geen actieve herinnering aan” zo kan je overal mee weg komen. Probeer het eens, door rood licht rijden en zeggen ik heb er geen herinnering aan. Je krijgt toch een boete. Vertrouw ik die politiek nog? Onze leider(s) vertrouwen er in ieder geval op dat ze gewoon door kunnen gaan en wij er niets van zeggen. Vertrouw er op dat ik er wel wat van zeg als het me dwars zit!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant