Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
column

“Ik koop een geweer”

Column 360 keer gelezen

Sommige lezers zullen denken: wat zegt die oude pacifist nu weer? Is de bliksem bij hem ingeslagen? Je zou het denken.

Wat is er aan de hand. Er is een stichting RHIA Rotterdam The Hague Innovation Airport dat zwaar wordt gesubsidieerd door de Gemeente Rotterdam. Ze kregen maar liefst 2,5 miljoen. Voor dat geld willen ze “een nieuwe betekenis geven aan de Rotterdamse luchthaven”. Want eigenlijk staat wel vast dat het sluiten van dat vliegveld beter is dan het openhouden, ook financieel gezien.

Bij het formuleren van een nieuwe betekenis denken ze aan “urban mobility”. Nou, als ze met Engelse termen gaan smijten in de stoere havenomgeving dan weet je het wel, dan komt er vaak veel flauwekul achteraan. Men denkt aan vliegende taxi’s , pakjesdrones, medische vliegmachientjes en nog veel meer rondvliegend speelgoed. De artist impressions (gewoon schetsjes) vliegen je letterlijk om de oren. Maar de hamvraag is natuurlijk: kan dat allemaal wel en willen we dat ook?

Wat is het effect als we duizenden, duizenden en duizenden pakjesdrones boven ons hoofd dag in dag uit horen zoemen, brommen en ratelen? Wat voor een herrie krijgen we dag en nacht over ons als vliegende “personenwagens” de lucht doorkruisen? Gebeuren er dan geen ongelukken, en wat dan? En vliegen kost al snel een factor 100 tot 500 meer energie dan rijden. Die energie moet toch gemaakt worden, terwijl we al een enorm tekort hebben aan groene stroom. En al die toffe meiden en gasten in die, deels al elektrische, bezorgbusjes in de WW? En zo kan ik nog wel een reeks vragen bedenken die ik zou stellen voordat ik met plannetjes zou komen, gefinancierd met belastinggeld.

Toen schoot me het volgende binnen. Als je maffioso bent juich je dit natuurlijk van harte toe. De lucht hangt straks, als de Jetsons fans van RHIA hun zin krijgen, vol met gratis spullen. Je hoeft alleen maar omhoog te kijken en het is prijsschieten, noem het het nieuwe kleiduiven schieten! Kassa! Katjing! Een beetje lichtgewicht crimineel kan zomaar op deze gedachte komen: Ik koop een geweer!

Alfred Blokhuizen

Uit de krant