Afbeelding
column

Klimaat

Column 340 keer gelezen

Er wordt veel over gepraat, veel over geschreven, het klimaat. We moeten er wat aan doen want het verandert en snel ook. Eerst merk je dat niet zo maar langzaam aan gaan de veranderingen sneller, worden de gevolgen groter. Het is net de HSL oftewel de TGV. Die super snelle trein. Die start ook langzaam en gaat sneller en sneller. Alleen is er een groot verschil. De TGV rijdt over rails naar een vooraf bepaald einddoel EN er zit een rem op. Dat is bij ons klimaat wel anders, geen einddoel en geen rem…..

En dan kan je denken ach het valt wel mee, maar kijk eens naar de extreem grote hoeveelheid regen die her en der valt. Limburg, België, Duitsland en nu weer in Engeland en aan het Comomeer in Italië. En tegelijkertijd grote bosbranden. Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje. En temperaturen ruim boven de 40 graden. En afgelopen tijd in Finland, rond Helsinki 30 graden. En dan hebben we ook nog de al maanden durende bosbranden in Siberië. Daar horen we haast niets over maar daar vindt een natuurramp plaats van ongekende omvang.

Een grote groep wetenschappers van overal ter wereld heeft onlangs een oproep gedaan dat we toch echt actie moeten ondernemen. Iets moeten gaan doen. Maar wat hoor je daar over? Eigenlijk vrijwel niets, de EK, Tour de France, Wimbledon en Olympische Spelen zijn belangrijker! Net zoals onze vakanties: vliegreizen, gele boekje met vaccinatie toestanden enzovoort.

Als wijnbouwer vind je het natuurlijk mooi dat het warmer wordt, goed voor de druiven. Het Nederlandse klimaat is nu te vergelijken met dat van de Bordeaux zo’n 30 à 40 jaar geleden. Let wel, dat is maar 30 jaar! Op schaal van de wereldgeschiedenis is dat een honderdste van een seconde. Zoiets als waarmee nr. 2 op de 100 m hardlopen verliest van nr. 1. De wereld heeft er miljoenen jaren over gedaan om te worden wat het nu is en wij, de mensheid, verzieken het in een honderdste seconde. Ik merk echter ook dat er steeds meer mensen nadenken, op de fiets op vakantie gaan bijvoorbeeld. En dan is de zomer van 2021 nu weer een spelbreker, te koud, te nat, te veel wind. Dan gun je die mensen toch een mooie zomer. Al was het alleen maar om anderen te stimuleren te gaan fietsen.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant