Afbeelding
column

Formatie

Column 418 keer gelezen

We konden kiezen ergens in maart, tijdens de strenge coronaperiode. Stemmen met mondkapje op en handen ontsmetten voor je potlood mocht aanraken. Er was een waslijst aan kandidaten en nog net geen eindeloze lijst aan partijen waaruit gekozen kon worden. En er kwam een uitslag, voor sommigen schrikbarend, voor anderen hoopgevend en voor een enkele partij een feestje. Vervelend echter is dat er geen enkele partij meer “groot” is.

Zelfs de grootste is niet groot. Want slechts 78 % van de kiesgerechtigden kwam op dagen, 22 % dus niet!. Als je dan als “grootste” 34 zetels van de 150 bemachtigd, lijkt dat veel maar is maar net iets meer dan 22 % van de 150. Vertegenwoordig je dan een meerderheid van de bevolking als je 22% van die 78% van de stemmen krijgt? Eigenlijk vertegenwoordig je dan maar rond 17 % van alle stemmers. Ben je dan een grote partij? Om van de anderen partijen maar niet te spreken!

Het is niet gek dat het erg moeilijk wordt een nieuwe regering samen te stellen uit veel kleine partijen. En dat andere partijen dan moeite hebben zich aan te passen aan die “grootste” omdat die al 10 jaar regeert en een waslijst aan blunders heeft gemaakt. Om maar te noemen, de toeslagenaffaire, geen oplossing voor de verzakte huizen in Groningen, te veel bezuinigd op de zorg, blunders bij de belastingdienst, bij de UWV, blunderende en soms corrupte bestuurders en partijleden. Ja-ha, er waren óók andere partijen betrokken bij een deel van die blunders. Maar wordt het niet eens tijd om het verkiezingssysteem op de schop te nemen?

Een hogere kiesdrempel, geen afsplitsingen meer in de Kamer. Eenmaal gekozen voor een partij, dan blijf je daar bij. Opstappen is niet een nieuw partijtje starten maar is de Kamer verlaten. En een houdbaarheidsdatum aan politici, 2 termijnen hoogstens 3 en dan plaats maken voor nieuwe mensen. En als allerbelangrijkste! Vakmensen op plaatsen waar het om gaat. Niet een hielenlikker als minister maar een vakman of vrouw op een plaats waar hij of zij verstand van heeft. De beste stuurlui staan aan wal, ik weet het. Maar hebben echt snel een goede regering nodig. Eerst maar nieuwe kiesregels opstellen, nieuwe verkiezingen uitschrijven en dan rap een nieuwe regering bestaand uit gedreven vakmensen formeren.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant