Afbeelding
column

Oud en nieuw

Column 183 keer gelezen

Rare titel in deze tijd. De jaarwisseling ligt toch al lang achter ons? En de komende staat al op de kalender maar dat duurt nog een eeuwigheid. Alhoewel, tijd vliegt, glipt als zand door je vingers. Voor je het weet wensen we elkaar weer het beste. Ik hoop mét handen schudden en kus op de wang.

Waar gaat het dan over? Over dat je soms afscheid moet nemen van oude zaken die te lang op de plank liggen en nieuwe op moet pakken. Ik zie altijd wel een doel voor materialen die ik dan graag bewaar. Zal bij sommige mensen bekend voorkomen. Op de zaak hebben we al jaren van alles bewaard voor als we ze later nodig hebben, zo erg dat het de gemeenteopslag leek. Erger nog, want de gemeente mikt wél eens wat weg. Een groot deel is nu gebruikt en nu zien de mensen om me heen dat het niet voor niets was, dat bewaren. Zo leggen we bijvoorbeeld de bestrating aan met gebruikte (bewaarde) klinkers en tegels.

Mijn vrouw houdt wél van opruimen. Meubilair dat te veel is, oude kasten en stapels serviesgoed verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik keek vroeger dat programma “Herrie in de keuken” van Herman den Blijker. Een restaurant werd dan grondig verbouwd en de eigenaar werd radeloos omdat zijn bedrijf niet meer ZIJN bedrijf was. Zo voelt dat nu ook. Maar je moet soms afscheid nemen van oud en nieuw binnen halen om verder te komen. Wij zijn bezig met een nieuwe tak, vakantiehuisjes – slapen in de wijngaard, en daar hoort een verandering bij. Mijn vrouw (ze ziet er beter uit dan Herman) heeft wel gelijk, ook al is dat niet makkelijk om toe te geven.

Zo ook ons landsbestuur. We hebben veel oud zitten, het wordt tijd dat nieuw een kans krijgt. Na vele zware maanden komt er een nieuwe tijd waarin we een nieuwe richting kunnen kiezen. Schoner, eerlijker, socialer, opener, vooral wat de politiek en overheid aangaat. Tijd om nieuwe bestuurders en politici een kans te geven. Niet dat je al het oude weg moet doen, ervaring heeft grote waarde, maar een deel, dat al 10 jaar bestuurt bijvoorbeeld, mag wat mij betreft opstappen. Dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën, dan kunnen we elkaar inderdaad weer het beste wensen.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant