Afbeelding
column

Verkiezingen

Column 210 keer gelezen

De verkiezingen net voorbij. Ik heb dinsdag het einddebat op TV gezien tussen de lijsttrekkers van de 8 grote partijen. Terwijl je al 2 dagen kon kiezen nog een laatste debat. Of dat nog zin had? Geen idee, ik had mijn stem al uitgebracht. Toch wel handig drie dagen kunnen kiezen. En dat zelfs kunnen doen vanuit de auto. Op de parkeerplaats tussen een leeg zwembad en een verlaten bioscoop waren tenten gezet waar je met de auto doorheen kon rijden om te stemmen. Jammer dat het op maandagavond zo rustig was, ik kwam er ‘s avonds langs tijdens het uitlaten van Kees en Eros, onze honden.

Dus dacht ik, ik ga stemmen bij dit stembureau. Zo gezegd zo gedaan, dinsdagavond met de honden op pad. Het regende gestadig dus een droge plek tijdens de ronde was niet zo slecht. Eenmaal binnen honden met een hand vasthouden, met de andere hand dat stomme mondkapje op doen. Zodra dit lukte een totaal beslagen bril dus in de mist mijn ID kaart uit m’n portefeuille gehaald. Enveloppe open scheuren waar de stemkaart inzit, blijkt er ook nog een ander papiertje in te zitten dat ze niet nodig hadden. Goed na controle en het ontvangen van een rood potlood en stembiljet naar een hokje. In de nevel mijn keuze gemaakt en ingevuld, gelukkig was de bril al niet meer zo beslagen, en het biljet, zeg maar gerust behangpapier in de daarvoor bestemde bus geworpen.

Op woensdagavond was het wel druk, er stond een file! Het blijkt dat er de laatste dag een grote opkomst was. Met verrassende uitslagen! We gaan zien wat het komende vier jaar gaat brengen. Wat mij betreft mogen de komende verkiezingen weer 3 dagen duren. Misschien eens vrijdag, zaterdag en zondag? Dan heeft iedereen tijd. Of verkiezingen via internet, dat moet toch te regelen zijn? Dan trek je misschien ook de nieuwe kiezers die opgegroeid zijn met de computer en de mobiel. Rood potlood? Weg ermee!

En nog een idee, met het gevaar dat een deel van de VVD stemmers me dit kwalijk neemt, een minister president die maximaal 2 keer 4 jaar mag blijven zitten. Dat krijg je vernieuwing en nieuw bloed. Wat dat betreft hebben ze dát in de VS goed geregeld!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant