Afbeelding
Foto: Bas van der Wel
column burgemeester

Beste Nissewaarders,

Column 522 keer gelezen

De oplopende besmettingscijfers van de afgelopen weken maken nog eens duidelijk, dat we nog niet van de coronapandemie verlost zijn. De impact van de tweede besmettingsgolf lijkt wel groter dan die van maart/april. Dat heeft op vele terreinen gevolgen die niet altijd te overzien zijn. En dat maakt dat we in een onzekere tijd leven en niet weten wanneer dit voorbij zal zijn.

De zorg is een van de sectoren die onder grote druk staat. Niet alleen het aantal ziekenhuisopnamen stijgt, maar ook het aantal besmette zorgmedewerkers. Dat voert de druk bij hun ‘gezonde’ collega’s nog eens extra op. Op dit moment kampen veel zorginstellingen dan ook met extreme personeelstekorten. Alle mogelijke bronnen voor opgeleid zorgpersoneel worden al aangesproken. Ook wordt het voor de niet-acute zorginstellingen steeds moeilijker om goede zorg te blijven leveren. De behoefte in de verpleeghuizen, revalidatiezorg, psychiatrie, maatschappelijke opvang en gehandicaptenzorg is breed. Naast zorgpersoneel wordt ook uitgekeken naar mensen die de zorg hulp kunnen bieden bij ondersteunende taken. De hamvraag voor de zorgsector is dan ook: Hoe krijgen we zo snel mogelijk meer handen in de niet-acute zorg?
De Rotterdamse regio wordt momenteel hard getroffen door de pandemie. We voeren het verkeerde lijstje aan. Het lijstje van de meeste besmettingen in Nederland. Dat heeft enorme impact op onze zorginstellingen. Uit onderzoek blijkt dat de nood nu het hoogst is in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft een campagne opgezet in afstemming met de partners binnen de regio. De campagne is opgezet voor:
* mensen met of zonder zorgervaring Mensen die, met of zonder werkervaring, in de zorg willen helpen, kunnen zich aanmelden via www.extrahandenvoordezorg.nl.
* vrijwilligers
Via het Rode Kruis kunnen mensen zich aanmelden om als vrijwilliger de zorg op relevante manier te ondersteunen (www.rodekruis.nl/rotterdam/vacatures-overzicht)
* werkgevers
Werkgevers die personeel hebben met zorgervaring kunnen hen met een zorgdiploma tijdelijk detacheren bij een zorgorganisatie. Aanmelden kan via dedutycalls@derotterdamsezorg.nl. Dus wilt u een concrete bijdrage leveren om de druk op de zorg in onze regio te verlichten, meld u dan aan, want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Alleen samen krijgen we corona er onder.

Foort van Oosten
Burgemeester

Uit de krant