Afbeelding
stock

Hooligans in het post-corona tijdperk

Column 611 keer gelezen

Maandenlang zaten ze op hun bank werkeloos voor zich uit te staren; Geen knokpartijen meer, een 

leeg leven en weg zingeving. Compleet uit het veld geslagen door een virus. Voor hun geen NOW-regeling, ondanks een 100% afnameverlies van hun ‘product’.

Tot zondag. 

Het alternatief was goed bedacht; een slimme, georganiseerde hooligan stond op tegen al dat Covid-leed en trommelde zijn makkers op. Alleen al de gedachte dat er bij de anti-lockdown demonstratie wel eens Mobiele Eenheid aanwezig kon zijn, deed bobbels in broeken van collega-hooligans almaar groter worden. Dus trokken ze hoopvol als bloeddorstige hyena’s naar het Malieveld. 

En daar doemden ze dus ineens op. Het was schrijnend om te zien; hooligans die verenigend met elkaar ‘Wij zijn Nederland, wij zijn Nederland!’ brulden in een monotone, dissonante toon. 

En ja hoor; er werd geknokt tegen de ME! Eindelijk knokken! Geil!

Dat heeft mij ook opgewonden, maar niet bepaald seksueel. De comeback van hooligans ergert mij. En ik heb de indruk dat ik daarin niet de enige ben. 

Gemiddeld zijn deze jongens goed voor zo’n 350 politiemanuren per wedstrijd. Per week zijn er 9 wedstrijden in de Eredivisie. Ik ben geen rekenwonder en ken het uurtarief voor een agent niet, maar zelfs de domste hooligan zou zichzelf op een helder moment kunnen realiseren dat hij een aardige kostenpost is. 

Geld dat ook ergens anders voor gebruikt had kunnen worden. Voor bijvoorbeeld de zorg. De zorg waar we zo hard voor hebben geklapt. De zorg waar óók hooligans voor hebben geklapt. Want ja, hooligans zijn doordeweeks ook maar gewoon mensen. En soms ook niet met de meest lullige banen. 

Hooligans jagen de maatschappij alleen maar op kosten en dat is wat we nou nét niet kunnen gebruiken. We hebben iets op te bouwen, niet af te beken. Hooligans werken meer contraproductief dan ooit tevoren. 

Dus: hooligans in het post-corona tijdperk? Wrong time, wrong place!

J. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant