Afbeelding
Peter de Jong

Begin met enthousiast belasting betalen

Column 446 keer gelezen

In deze tijden van corona-ellende schieten we elkaar natuurlijk te hulp. De regering heeft zelfs een enorm plan om het bedrijfsleven te steunen. Prima! Maar is daar geen kritische noot bij te plaatsen? Zeker wel!

In ondernemerskringen, ik was er ook een, is het vaak stoer om te praten over belastingontwijking. Heel vaak blijft het daar niet bij en vindt men een constructie om niks bij te dragen. Ook is het heel normaal om te klagen over de "hoge" belastingen. We hebben zelfs héél véél gedoe gehad over de afschaffing van de dividendbelasting. Ik ergerde mij daar enorm aan. Hoe meer belasting ik betaalde, hoe beter ik het had! We moeten allemaal bijdragen aan het succes van onze samenleving.

En nu heeft de crisis toegeslagen. En nu staan juist ook bedrijven die liever niets betaalden vooraan om steun te vragen van de belastingbetaler. Ze moeten dus gered worden van de ondergang, terwijl een reeks bedrijven bijna niets bijdroegen aan de belastingpot, waar het geld uit moet komen.

Ik vind dat eigenlijk onbestaanbaar. Het is vreselijk voor de werknemers van die, soms buitenlandse, bedrijven. Hun baan staat op de tocht. Maar is het wel eerlijk dat we in tijden van voorspoed niets ontvangen en hen bij rampspoed moeten betalen? Impulsief denk ik dan: niets of weinig betaald? Dan niets krijgen! Hooguit lenen tegen fikse marktrente. Maar ja, al die werknemers…. Ik reken er eigenlijk op dat de regering ook met die bril kijkt naar de hulpvragers.

Het roer moet wel om bij de leiders van tal van bedrijven. Daar hoort een andere belastingmoraal te worden ingevoerd. Niet belasting ontwijken, maar trots zijn dat er vol wordt bijgedragen aan de samenleving. Ook de ZZP'er, die nu terecht geholpen wordt, moet bedenken dat dat alleen maar kan omdat we het geld bij elkaar hebben gesprokkeld via belastingen. Onthoud dat!

Stop direct met het stoer doen over slimmigheden om belastingen te ontwijken. Schop die berekenende accountants eruit en begin met enthousiast belasting betalen.

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant