Afbeelding
Bas van der Wel
column burgemeester

Met de neus in de boter

Column 593 keer gelezen

Ze zeggen wel eens dat burgemeesters 'met de poten in het sop staan'. Nu ik een jaar burgemeester van Nissewaard ben, begrijp ik wat daarmee wordt bedoeld. Namelijk dat je als burgemeester met heel veel mensen contact hebt en ook van heel veel mensen hoort wat hen bezighoudt, waar ze tegenaanlopen, welke landelijke of lokale regels hen in de weg zitten en wat wij als plaatselijke overheid voor hen kunnen betekenen. Je komt als burgemeester óveral in je gemeente en dan práát je met mensen. Met wijkagenten, ondernemers, bezorgde ouders, brandweermensen, mantelzorgers, schoolkinderen, ouderen, vrijwilligers die zo veel goed werk doen en ga zo maar door. Je bent als burgemeester een aanspreekpunt voor heel veel mensen. In Nissewaard nemen die mensen bovendien geen blad voor de mond. Ze zeggen waar het op staat en dat vind ik geweldig. Want alleen dán heb je écht contact. En alleen dán kan ik me een beeld vormen van wat er allemaal speelt en daar, als het mogelijk en wenselijk is, iets mee doen.

Niet dat ik overal een oplossing voor heb. Soms kán iets gewoon niet of ligt het buiten mijn invloed. Dan zég ik dat ook. En soms is iets een ingecalculeerd gevolg van een bewuste keuze die we als gemeentebestuur hebben gemaakt. Ook dán ben ik daar duidelijk over.
Terug naar de 'poten in het sop'. Ik begrijp de uitdrukking dus, maar zou 'm willen vervangen door 'met de neus in de boter'. Want ik vind het een voorrecht om hier burgemeester te zijn. Niet alleen omdat ik soms, samen met mijn collega-bestuurders, een steentje kan bijdragen aan oplossingen voor mensen. Maar ook vanwege die mensen zelf. Het recht-door-zee contact, de gastvrijheid, de nuchtere humor. En dan heb ik het nog niet eens over alle parels die Nissewaard rijk is, zoals de historische dorpskernen, de moderne architectuur, het rijke verenigingsleven, de evenementen, de schitterende natuur, al het water dat ons omringt en het uitgestrekte polderland.
Ons huis is nog niet klaar, dus wij wonen hier nu nog niet, maar ik heb me vanaf dag 1 enorm thuisgevoeld in Nissewaard. En ik kan niet wachten tot we gaan verhuizen.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant