Afbeelding
JK

Loden waterleiding

Column 314 keer gelezen

In de eerste plaats excuus voor het ontbreken van mijn column vorige week, ik zit even in de lappenmand, nee niet door een virus hoor, daar zal ik zal niks aan kunnen toevoegen.

Ik heb me vorige week wel verbaasd over de loden waterleidingen in ons land. Ik kocht begin zeventiger jaren een oude woning met daarin loden leidingen, die moest ik van de gemeente vervangen door koper, want lood is zwaar giftig, wat ik zelf ook wel wist. Ik had zelfs op school nog geleerd dat er in afgelegen delen van ons land nog loden leidingen waren en dat die zo snel mogelijk moesten worden vervangen. Dat is dus meer dan 55 jaar geleden!

Raar dus dat men er nu nog over moet beginnen, ze hadden allang nergens meer moeten zitten. Er is zelfs een periode geweest dat de sportvissers op hun vingers getikt kregen, omdat ze vaak hun loden gewichtjes achterlieten in het water, dat zou vissterfte gaan veroorzaken.

Zelfs in soldeertin zit veel lood en de gebruikers weten ook dat je de dampen bij het solderen niet moet inademen en ook je handen moet wassen als je veel tin door je vingers hebt laten gaan. En dan blijken mensen anno 2020 nog loden waterleidingen te hebben, wie heeft er liggen slapen? Het water uit de kraan is via koperen leidingen wel een stuk veiliger, maar de kwaliteit gaat achteruit volgens deskundigen, dat komt weer door de vervuiling her en der, het schoon filteren gaat steeds minder goed. Wij drinken bronwater uit de fles en voor het bereiden van maaltijden gewoon leidingwater, omdat dat toch al eens extra gekookt is.

Kortom; lood mag nooit in de consumptie komen, voor waterafvoer, dakwerk en afscherming van straling etc. is het prima, maar eet het nooit en lik er ook niet aan! Lood is overigens het oudste metaal op aarde, het bevindt zich zelfs in de kern van de aarde. Heeft u lood in de schoenen? Dan gewoon even uitrusten, dan gaat het wel weer.

Reacties: jan@komawa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant