Afbeelding
Foto: stock

Coming out

Column 356 keer gelezen

Make up artiest en beauty vlogger Nikkie Tutorials is er voor uitgekomen dat ze is geboren als jongen en nu vrouw is.

Dit nieuws is inmiddels bijna net zo oud als dat er transgender neutrale toiletten en transgenderneutraal maandverband bestaan, maar ik schrijf er nu pas over. En dat ik er nu pas over schrijf heeft alles te maken met mijn eigen coming out.

Ik kan me er alles bij voorstellen dat Nikkie zo lang heeft gewacht met haar bekentenis. Ook ik heb het lang niet aangedurfd. Bang om hoe mijn familie zou reageren. Bang om vrienden te verliezen. Bang om uitgelachen, beschimpt of zelfs uitgesloten te worden.

Dus ben ik op zoek gegaan naar een veilig hokje waarin ik pas.

Alle smaken uit het LHBTIQAPC-pakket heb ik daarvoor onderzocht. Maar helaas. Ik ben niet lesbisch,  homoseksueel of biseksueel. Ik ben ook niet transgender, heb geen afwijkende intersekse conditie, ben niet queer en zeker niet aseksueel of panseksueel. Ik kom nog het dichtst bij cisgender omdat mijn gender identiteit overeenkomt met mijn geboortegeslacht.

Met het schaamrood op mijn kaken beken ik dan maar dat ik hetero ben. En daarmee is het hoogste woord er uit en mijn coming out een feit.

En dat is niet makkelijk in deze tijd, hetero zijn. Ik heb het gevoel dat ik in de minderheid ben. Alles en iedereen krijgt maar aandacht, zolang je maar geen hetero bent. Hetero's horen er niet meer bij. Hetero zijn is achterhaald. Wie is tegenwoordig nog hetero? Dat wil je toch niet? Als hetero pas je niet meer in een hokje.

En dat steekt. Het niet in een hokje passen.

Ik zit inmiddels op een praatgroep en ga wekelijks naar een psycholoog. Praten met lotgenoten is goed voor de verwerking. Alle hetero's in mijn groep ambieerden ooit een plekje in een LHBTIQAPC-hokje, maar iedereen heeft gefaald. Ondanks alle inspanningen.

Ik wil dus heel graag ergens bij horen, maar dat is nog niet gelukt. Geen hokje voor mij. Het is mijn lot en ik heb er zelf ook nog eens voor gekozen. Ondanks alle moeite en pijn zet ik mijn strijd voort. Tot de laatste snik zal ik vechten. Totdat ik in een erkend en beschermd hokje pas.

In het hetero hokje. 

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant