Afbeelding
Foto: Bas van der Wel
column burgemeester

Heeft u bijzondere foto's uit de oorlogsjaren?

Column 258 keer gelezen

Het was onlangs landelijk nieuws: de ontdekking van een foto van het wegvoeren van een aantal Joodse vrouwen en kinderen uit Zwolle, vermoedelijk gemaakt op 2 oktober 1942. In korrelig zwart-wit zijn zestien Joodse vrouwen en kinderen te onderscheiden, aldus een Zwolse historicus. Ze lopen over een brug in het stadscentrum van Zwolle, begeleid door drie Nederlandse politieagenten. De foto lijkt in het geheim vanuit een huis te zijn gemaakt, want je ziet op de voorgrond een stukje van een gordijn of vensterbank. Waarom dit het landelijke nieuws haalde? Omdat van de deportatie van Nederlandse Joden tot op dat moment alleen foto's bekend waren die in Amsterdam zijn gemaakt. De Zwolse deportatiefoto werd min of meer bij toeval ontdekt. Het grote, landelijke fotoproject De Tweede Wereldoorlog in foto's wil – 75 jaar na de Bevrijding – dat toeval een handje helpen. Per provincie wordt alle Nederlanders namelijk gevraagd om actief in oude albums en schoenendozen foto's uit de oorlog op te zoeken en vóór woensdag 18 december op te sturen. Denk bijvoorbeeld aan foto's van het dagelijks leven, maar ook aan foto's van overvliegende bommenwerpers, Duits afweergeschut, de puinhopen na een bombardement, polders die onder water zijn gezet, Duitse soldaten in het straatbeeld en – dat zou heel bijzonder zijn – daadwerkelijke gevechtshandelingen. Maar misschien duikt ergens ook wel een vergeelde foto op van onderduikers of van een oefening door verzetsmensen. Al is de kans dáárop natuurlijk extreem klein, omdat onderduik en verzet levensgevaarlijk waren en een foto daarvan zomaar in verkeerde handen kon vallen.
Elke provincie maakt – met hulp van deskundigen – uit alle ingezonden foto's een selectie, die online wordt gezet en via een pop-up tentoonstelling zal rondreizen. Een landelijke publieksjury kiest vervolgens per provincie de 25 meest aansprekende foto's. Uit die provinciale selecties worden uiteindelijk 100 foto's gekozen. Die zullen de Fotocanon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland gaan vormen. Een prachtig initiatief, 75 jaar na de Bevrijding.
Doe mee. Ga op zoek naar foto's van de oorlog en stuur ze – gedigitaliseerd en voorzien van een toelichting – op via www.in100fotos.nl/zuidholland.

Foort van Oosten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant