Afbeelding
Foto: stock

Oppositie hekelt stijgende gemeentelijke lasten

Politiek 406 keer gelezen

Nissewaard - De belastingen en leges van de gemeente Nissewaard worden ieder jaar verhoogd op basis van het prijsindexcijfer.

Een deel van de oppositiepartijen is verbolgen over het feit dat de gemeentelijke lasten komend jaar verhoogd worden met de mix-indexatie, bestaande uit de helft van de prijsindexatie en de helft van de loonindexatie. Dat houdt in dat de belastingen niet met 1,9% worden verhoogd, maar met 3,14%.

Een motie van CDA, LOB, D66, VPN en CU-SGP om pas bij de behandeling van de begroting voor 2020 een besluit te nemen over het stijgingspercentage van de gemeentelijke belastingen, haalde het woensdag niet. Het CDA haalde hard uit naar de collegepartijen omdat die jarenlang gesteld hebben dat de lasten slechts mogen stijgen met de inflatie. 'Nu moet er opeens een ander indexcijfer gebruikt worden omdat er anders een te groot gat in de begroting zit.'

De komende jaren gaan de uitgaven de inkomsten overstijgen. Er komt o.a. minder geld van het Rijk naar de gemeente, terwijl die wel meer taken moet uitvoeren. 'Het mixpercentage doet meer recht aan de situatie. Als je enkel voor de inflatie kiest, ga je steeds meer uit de pas lopen', hield Jeroen Postma (ONS) de indieners van de motie voor.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant