Afbeelding
Foto: stock

Het is oorlog!

Column 253 keer gelezen

Als je witgele vlaggetjes langs de kant van de weg in Zuid-Limburg ziet hangen, bewandel je de route van een processie. Voor niet-kenners; dat is een stoet van priesters en volgelingen die religieuze voorwerpen met zich meedragen. Straten in dorpen en steden zijn dan met bloemen versierd en het is een groot feest. Leuk om te zien.  

Deze eeuwenoude traditie waait traditiegetrouw eens per jaar over naar onze regio. En eens per jaar is nu. Ook wij hier zijn nu gezegend met processies. Veel processies. Nogal veel. Geen stad of dorp zit zonder. Alleen zijn onze processies niet leuk om te zien.

Onze processies veroorzaken jeuk, rode plekken en pijnlijke bultjes. Daar is niets religieus aan. Behalve dan het vloeken bij huidirritatie misschien. Niks priesters. Niks witgele vlaggetjes, maar kleine uitvoerende brandhaar fanatici in bomen die hun processies uitbundig vieren.

Ik heb het over de eikenprocessierups. Kan iemand mij vertellen waar deze plaaginsecten goed voor zijn? Beetje mensen pesten, ontpoppen tot nachtvlinder en vervolgens lekker anoniem in het donker rond dwarrelen. Eikelprocessierupsen zijn het. Regelrecht tuig!

We sturen mensen naar de maan, onze auto's kunnen zelf rijden en met een druk op de knop landen onze raketten aan de andere kant van de wereld, maar als die kleine eikenhooligans weer eens langskomen moeten we capituleren. Wat is dat nou joh?

Maar waar ik mij nog meer aan erger is dat er nesten in de buurt van basisscholen, speelplaatsen en kinderboerderijen niet worden geruimd vanwege een tekort aan verdelgers. Alsof we het niet zagen aankomen. Die rups is bijna net zo traditie als de processies in Limburg! Je kunt de klok erop gelijk zetten.

De verwachting van kenners is dat de rupsen hun legers de komende jaren meer gaan versterken door extra manschappen aan te trekken. Gaan we volgend jaar toch niet weer roepen dat we te weinig capaciteit hebben om onszelf te verdedigen? Tijd om ons voor te bereiden op oorlog, want dat is het; oorlog!

Hoe?

Dit jaar hebben we de slag verloren, maar mobiliseer langdurig werklozen, leidt ze op tot eikelprocessierups verdelgers en laat ze vanaf aankomend jaar nesten verwijderen en rupsen diep onder de grond begraven. Dankbaarder werk en een nuttigere bijdrage in het kader van de Participatiewet bestaat niet.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant