Jochem Myjer won de Publieksprijs in de categorie kinderboek 6 t/m 9 jaar.
Jochem Myjer won de Publieksprijs in de categorie kinderboek 6 t/m 9 jaar. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Uitreiking Nederlandse Kinderjury prijzen in De Boekenberg

Actueel 958 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmiddag vond in Bibliotheek de Boekenberg de bekendmaking en uitreiking van de Nederlandse Kinderjury prijzen plaats. Alle kinderen van Nederland konden hiervoor stemmen op hun favoriete boek dat vorig jaar verschenen is.

Publieksprijs
De Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury in de categorie 6 t/m 9 jaar ging naar 'De Gorgels en het geheim van de gletsjer' van Jochem Myjer, geïllustreerd door Rick de Haas. De meeste stemmen van kinderen van 10 t/m 12 jaar gingen naar 'Dummie de mummie en de schat van Sohorro', wat werd geschreven door Tosca Menten met illustraties van Elly Hees. Kinderen werden aangemoedigd om tijdens de Leesweken (26 maart t/m 19 mei) zoveel mogelijk boeken te lezen. Daarna werden tijdens de stemweek van 20 t/m 26 mei maar liefst 30.000 stemmen uitgebracht. Alle kinderen mochten op maximaal drie boeken stemmen. Naast de winnaar werden in de categorie 6 t/m 9 jaar 'Dog Man Gaat Los!', geschreven en geïllustreerd door Dav Pilkey en vertaald door Tjibbe Veldkamp en 'Een vreemde aap' van Li Lefébure (illustraties Jenny Bakker) genomineerd. In de categorie 10 t/m 12 jaar waren 'Code kattenkruid' van Jacques Vriend en 'Papa Bandiet' van David Williams, geïllustreerd door Tony Ross en vertaald door Roger Vanbrabant de andere genomineerden uit de top-drie.

Senaatsprijs
Daarnaast werd vanmiddag de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury uitgereikt. Voor deze vakjury van kinderen waren de 12 meest enthousiaste en leesgierige kinderen uit heel Nederland geselecteerd; daarbij is uit elke provincie een jurylid voor de Senaat geselecteerd. De Senaatsleden hebben de oorspronkelijke Nederlandstalige titels van de Leeslijst gelezen en daaruit de Senaatsprijswinnaars verkozen. In de categorie 6 t/m 9 jaar werd 'Juf Braaksel en de magische ring'van Carry Slee met illustraties van Iris Boter tot winnaar uitgeroepen. 'De Gorgels en het geheim van de gletsjer' van Jochem Myjer en 'De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni' van (schrijver en illustrator) Harmen van Straaten waren de andere genomineerden in deze categorie. 'Schaduw van de leeuw' van Linda Dielemans werd winnaar van de Senaatsprijs 10 t/m 12 jaar. 'Code Kattekruid' van Jacques Vriens en  'Het geheim van de Ravenhorst' waren de andere genomineerden voor de Senaatsprijs in deze categorie.

NBD Biblion Jeugdspecialist
Ten slotte werd vanmiddag voor het tweede achtereenvolgende jaar ook de NBD Biblion Jeugdspecialist verkozen. Daarbij konden bibliotheekmedewerkers uit het hele land een collega nomineren die er op het gebied van kennis van en enthousiasme voor kinder- en jeugdboeken en dit overbrengen op kinderen volgens hen uitspringt. Winnaar werd Eva Ortha uit Delft, die een cheque  van 500 euro in ontvangst mocht nemen die kan worden besteed aan een lees bevorderend project.

Eerste keer
Het was de eerste keer dat Bibliotheek de Boekenberg gastheer mocht zijn voor de uitreiking van de Nederlandse Kinderjury prijzen. De uitverkiezing wordt mogelijk gemaakt door Koninklijke Bibliotheek, NBD Biblion, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds en Stichting CPNB. De feestelijke uitreiking werd gepresenteerd door Kinderen voor Kinderen presentatrice Anne Appelo.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant