Afbeelding

Werkgelegenheid is een politieke instinker

Column 265 keer gelezen

Ziet u ze ook iedere keer staan? Die mannen, heel soms vrouwen, die zeggen dat hun onderneming voor heel veel banen gaat zorgen en dat daarom al die lastige milieuregels en het sociale stelsel moeten wijken? En dan komen ze met fantastische cijfers. Het land wordt gered, de ondergang wordt voorkomen, als ze maar massaal flexwerkers mogen aannemen, een draaideurconstructie mogen opzetten met, in de armoede werkende, bijstandsgerechtigden en liefst onder het minimumloon mogen betalen. Allemaal voor de werkgelegenheid.

Wat krijgen we nu, denk ik dan. Sinds wanneer is een bedrijf een werkgelegenheidsproject? Sinds wanneer zijn bedrijven bedoeld voor de werkgelegenheid? Bedrijven zijn er om geld te verdienen, liefst met zo min mogelijk kosten, zo min mogelijk risico's en zo min mogelijk werkers. Het is niet voor niets dat de aandelenkoersen stijgen als een groot bedrijf weer eens 1000 mensen op de keien knikkert om "kosten te drukken". Uiteraard met veel gevoel voor drama! En als het ook maar even kan wordt iets gerobotiseerd of geautomatiseerd.

En de politiek, ach de politiek…… Die praat vervolgens de bedrijven na. Een oprechte en terzake kundige politicus weet natuurlijk héél goed dat werkgelegenheid nooit een reden is om een bedrijf ergens te openen. Het staat vooral mooi, dat "we hebben zoveel banen binnengehaald". In een goed businessplan staat echt niet op pagina 1 dat het bedrijf de bedoeling heeft om mensen aan het werk te zetten. Er staat hoe en hoeveel winst ze gaan maken. Op één bedrijf na dan, maar die werkt met personeel dat betaald wordt uit uitkeringsgelden. Maar voor het overige niks, nada, nul. Dan is personeel slechts noodzakelijk voor het maken van de omzet. Daar is niks mis mee, op zich, maar doe dan niet alsof! Een werkgever kan heel sociaal zijn, maar onderaan de streep blijft het business!

Dus als u weer iemand in pak hoort zeggen "we creëren puntje puntje puntje banen", bedenk dan: werkgelegenheid is een politieke instinker.

Reacties: column@alfredblokhuizen.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant