Organisator David Speters bij Theater de Stoep waar het Theaterfestival  gaat plaatsvinden. Foto: Foto-OK.nl
Organisator David Speters bij Theater de Stoep waar het Theaterfestival gaat plaatsvinden. Foto: Foto-OK.nl Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Schrijf in en doe mee met 48-uur Theaterfestival ZoBlits!

Actueel 402 keer gelezen

Nissewaard – Onder de vlag van het dit jaar gestarte cultuurplatform ZoBlits vindt op 6, 7 en 8 september in Spijkenisse een 48-uur Theaterfestival plaats. Organisator David Speters kwam op het idee hiervoor, in navolging van een in Rotterdam georganiseerd 48-uurs Filmfestival.

David werd acht jaar geleden lid van toneelvereniging De Dolle Spijker en is daarnaast ook geïnteresseerd in andere cultuur uitingen en -stromingen. Niet verwonderlijk dus dat David zich na een oproep aanmeldde om mee te denken en helpen in het nieuwe cultuurplatform ZoBlits.

Meer kunst- en cultuurprojecten
ZoBlits ontstond nadat uit een door de Gemeente Nissewaard en het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse onder 1500 inwoners gehouden enquête naar voren kwam, dat er in Spijkenisse en de andere kernen van Nissewaard behoefte was aan meer kunst- en cultuurprojecten. 'Daarna konden inwoners zich aanmelden om mee te denken en -helpen bij het opzetten van nieuwe culturele projecten en evenementen en dat heb ik toen gedaan', vertelt David. ZoBlits bestaat uit een kernplatform van vrijwilligers en wordt ondersteund door CvdKS en de gemeente.

Fotowedstrijd
Het eerste ZoBlits project was een fotowedstrijd waarvan de winnaars in februari bekend werden gemaakt. De 20 mooiste foto's werden in de vorm van een reizende expositie in alle kernen van Nissewaard ten toon gesteld. ZoBlits wil inwoners van alle leeftijden en kernen enthousiast maken om zelf nieuwe culturele activiteiten te bedenken en te organiseren. Inwoners kunnen via de website zelf een idee aandragen. Het platform brengt de bedenker van het idee in contact met anderen die willen helpen met het verder uitwerken en uitvoeren. Het CvdKS en gemeente adviseren en ondersteunen waar mogelijk.

Theaterfestival
Het 48-uur Theaterfestival is dus het volgende project door en voor Nissewaarders. 'Teams van drie tot maximaal acht personen kunnen zich voor het project aanmelden. Er kunnen maximaal acht teams meedoen en bij meer aanmeldingen, krijgen teams uit Nissewaard voorrang. Je moet dus zelf een (gelegenheids) groep vormen en hoeft niet perse lid te zijn van een toneel- of theatergroep én de teamleden hoeven niet allemaal mee te spelen, maar kunnen ook bijvoorbeeld als regisseur of tekstschrijver meedoen. De teamcaptain moet minimaal 18 jaar zijn. We doelen dus niet op kindergroepen.' Aan het begin van de 48 uur, op vrijdagmiddag 6 september (13.00 uur), horen de teamcaptains wat de opdracht en uitdaging voor hun team wordt. 'Sommige dingen zijn voor ieder team hetzelfde; voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld het genre waarin wordt gespeeld, wordt geloot. Wel krijgen alle groepen hetzelfde thema, waaraan ze zich moeten houden.' De teams moeten daarna stevig aan de slag met brainstormen en schrijven van het stuk.

Theatervoorstelling in De Stoep
Op zaterdagmiddag 7 september worden alle teams in het Centrum voor de Kunsten verwacht, voor professionele begeleiding door theaterdocenten van CVDKS, waarna de teams aan het einde van de middag de laatste instructies krijgen voor de dag erna. Op zondagochtend wordt vervolgens in de kleine zaal van Theater de Stoep gestart met de doorloop van de techniek (licht en geluid) en moet aan het eind daarvan het definitieve script worden ingeleverd. In een middag- en een avondvoorstelling brengen de teams daarna hun maximaal 20 minuten durende theaterstuk voor publiek én een deskundige jury op de planken. Naast een juryrapport voor ieder team, krijgt de winnaar een trofee en is er ook een publieksprijs.

Inschrijven in juni
Er kan de gehele maand juni voor het theaterproject worden ingeschreven op www.zoblits.nl. Op deze website, maar ook op de facebookpagina van ZoBlits vindt u meer informatie. Of mail naar info@zoblits.nl; deelname is gratis. Organisator David Speters hoopt op veel inschrijvingen en wil bij succes het project volgend jaar herhalen. Informatie over kaartverkoop en tijden voor de theatervoorstellingen op zondag 8 september, worden later bekend gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant