De jeugd tijdens een optreden op Koningsdag in Zuidland.
De jeugd tijdens een optreden op Koningsdag in Zuidland. Foto: PR

KTW-Kids: eigentijds en laagdrempelig samen muziek maken

Actueel 520 keer gelezen

Abbenbroek/Heenvliet - Voorafgaand aan de opening van de paardenmarkt, is er altijd een rondgang door het dorps. De deelnemers worden voorafgegaan door De Kleine Trompetter - Wilhelmina.

De Kleine Trompetter - Wilhelmina, kortweg KTW genoemd, viert dit jaar het 130 jarig bestaan. De vereniging die bestaat uit een fanfare en een drumband, is in 1953 ontstaan door een fusie van De Kleine Trompetter uit Abbenbroek en Wilhelmina uit Heenvliet.

Op maandagavond repeteert de drumband, die uit acht man bestaat, in dorpshuis De Meent in Oudenhoorn. De fanfare die uit 16 leden bestaat repeteert op donderdagavond in het dorpshuis in Abbenbroek. 'We hebben destijds die splitsing moeten aanbrengen omdat we voor de drumband een grote ruimte nodig hadden en die had het dorpshuis toen niet', legt Martin Voogt uit.

Twee jaar geleden is KTW begonnen met een jeugdopleiding: KTW-Kids. Dit onderdeel van de vereniging richt zich volledig op de muzikale ontwikkeling van kinderen vanaf ongeveer 8 jaar die een instrument willen leren bespelen, zoals saxofoon, slagwerk of een koperen blaasinstrument (bijv. trompet, trombone of hoorn). Het doel is dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen samenspelen in het fanfareorkest of de slagwerkgroep. 'We zijn met deze opleiding gestart omdat we ons ledenbestand graag willen verjongen, maar ook om de vereniging toekomstbestendig te maken.' De vereniging werft de leerlingen vooral op de scholen in Zuidland. En met succes. 'KTW-Kids loopt goed', vertelt Martin. 'We hebben nu vijf kinderen bij het koper blazen, dus bugel en trompet, vijf die saxofoon spelen en negen slagwerkers.'
De lessen zijn dus redelijk gevuld, maar KTW wil graag groeien. 'En niet iedereen blijft bij onze vereniging, dus nieuwe leden werven is belangrijk.' Om die reden zijn er tijdens Koningsdag in Zuidland workshops gegeven en ook tijdens de paardenmarkt in Heenvliet is KTW op zaterdag aanwezig. 'We zitten in een tent tegenover de poffertjesbakker, waar we vanaf 13.30 uur iedereen op een laagdrempelige manier kennis willen laten maken met de vereniging. Er zijn diverse instrumenten aanwezig die uitgeprobeerd kunnen worden. Je kunt zelfs een korte les krijgen van één van de aanwezige instructeurs. Ook onze jeugdleden zijn aanwezig en zij zullen een klein concert geven om te laten horen wat ze geleerd hebben.'

Als je na de workshop denkt 'dit is leuk', dan kun je je aanmelden voor een echte proefles. De blazers repeteren op maandag, de slagwerkers op woensdag en vrijdag. De lessen zijn altijd na schooltijd en óp school. Voor nog geen € 12,50 per week krijg je een instrument in bruikleen, 20 minuten individueel les om de technische kneepjes onder de knie te krijgen en 30 minuten groepsles, want er moet tenslotte wel een fanfareorkest of slagwerkgroep gevormd worden.

Het goed leren bespelen van een muziekinstrument vergt tijd, aandacht en doorzettingsvermogen. Kwaliteiten die in een vluchtige en gehaaste wereld vaak worden verdrongen door het behalen van snelle resultaten en steeds korter wordende spanningsbogen. Saai en oubollig dus? Helemaal niet! Geduld wordt beloond, want hoe beter je een instrument leert bespelen, hoe leuker het wordt! Toegegeven: de eerste stapjes zijn soms moeilijk. Daarom heeft KTW een team van leuke, super enthousiaste, professionele docenten en krijgen kinderen vanaf het begin in groepjes les.

Wil je KTW in actie zien tijdens de paardenmarkt, zorg dan dat je op vrijdagavond in Heenvliet bent. Om 18.40 uur vertrekt de optocht onder leiding van KTW vanaf sportinstituut Kam Lung voor de rondgang door het dorp waar om 19.00 uur burgemeester Van Oosten de paardenmarkt zal openen. tussen 20.00 en 21.00 uur geeft KTW een concert op de Markt, waarbij zowel de fanfare als de drumband aanwezig zijn.
'We brengen vrolijke, luchtige muziek', geeft Martin tot besluit aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant