Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Lydia en Hugo Ouwendijk

Actueel 744 keer gelezen

Geboren en getogen Rotterdammers Lydia (69) en Hugo (72) Ouwendijk, wonen al sinds 1975 in Spijkenisse. Al heel lang zet het echtpaar zich belangeloos als vrijwilliger in voor anderen.

Met name hun niet aflatende inzet en mantelzorg voor hun in 2004 met een ernstige hartafwijking geboren kleinzoon Luca, bleef niet onopgemerkt. Geheel terecht kregen zowel Lydia als Hugo op 26 april een Koninklijke onderscheiding; beiden werden benoemd in de Orde van Oranje-Nassau.

CJV Zuidwijk
Na in 1970 getrouwd te zijn, raakte het paar via de kerk al snel betrokken bij het jeugdwerk en Christelijk Jongeren Verbond Morgenster in R'dam Zuidwijk. Ze organiseerden en coördineerden onder andere de knutselclub, wekelijkse clubavonden, jeugdweekenden en fietsnatuurdagen en meer. Mevrouw Ouwendijk was daarnaast secretaris en meneer Ouwendijk voorzitter van het CJV. Lydia en Hugo hebben twee dochters en vier kleinkinderen.

Kern en Dorsvloer
Hugo werkte als administratief medewerker; Lydia was bejaarden verzorgster in de Marckenburgh. Verhuisd naar Spijkenisse gingen ze 'kerken' bij De Kern. Ook daar stak het paar als vrijwilliger de handen uit de mouwen. Hugo richtte het CJV Spijkenisse op. Hij werd vicevoorzitter, hielp mee bij de oudere jeugd, kamporganisatie en acties. Lydia hield zich bezig met de jeugd- en kampbegeleiding en acties zoals het verkopen van speculaaspoppen, kerstkransen en oliebollen. Na 25 jaar maakte het paar de overstap naar De Dorsvloer, waar Hugo eerst ouderling was en sinds 2010 beheerder is en de verhuur en inkoop van de kerk op zich heeft genomen. Lydia is er sinds 2013 pastoraal medewerkster. Ze bezoekt ouderen, ondersteunt de dominee en verzorgt en begeleid rouw- kerst- en feestelijke bijeenkomsten in De Dorsvloer. Binnenkort worden de Kern, Ontmoetingskerk en Dorsvloer samengevoegd tot nieuwe wijkgemeente De Verbinding. Lydia is daarin ook lid van de nieuwe kerkenraad.

Stichting Luca
Acht maanden na zijn geboorte bleek kleinzoon Luca een ernstige hartafwijking te hebben. Hij onderging een zware operatie, werd acht keer gereanimeerd en bleef uiteindelijk meervoudig gehandicapt. 'Hij zou nooit kunnen zitten, lopen, eten, praten enz.' Lydia legde zich er niet bij neer dat Luca als een kasplantje zou verder leven. 'Toen zag ik een programma over zuurstoftherapie. Een kind met vergelijkbaar hersenletsel had veel baat bij de therapie, waarbij in een afgesloten ruimte 100% zuurstof wordt toegediend. Maar de circa 30.000 euro kostende behandeling werd en wordt nog steeds niet vergoed.' Om de behandeling mogelijk te maken, richtte Lydia de stichting Luca op. 'We hebben flyers en een website gemaakt, brieven naar bedrijven gestuurd en nog veel meer gedaan en binnen drie weken hadden we het geld bij elkaar.' Om beurten zaten Lydia, Hugo en andere vrijwilligers gedurende een jaar met Luca, dagelijks een uur in de zuurstoftank, met zichtbare verbetering. Luca leerde eten, lopen toen hij negen was, gaat naar school en is zichtbaar gelukkig. Nog steeds zijn Lydia en Hugo de steun en toeverlaat van Luca en zijn moeder en zus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant