Burgemeester Van Oosten feliciteerde het briljanten paar.
Burgemeester Van Oosten feliciteerde het briljanten paar. Foto: Anita Tempelman

Dansen bij Jamin werd briljanten combinatie

Actueel 848 keer gelezen

Spijkenisse - Op 28 april 1954, trouwden Jan de Man en Nellie Engelaan in Rotterdam. Burgemeester Van Oosten feliciteerde het paar vanmorgen met hun briljanten huwelijksjubileum.

Nellie en Jan groeiden op in dezelfde straat in Crooswijk, waar Jans' ouders een groentezaak hadden. 'We kenden elkaar als kind al, maar meisjes en jongens speelden meestal apart. M'n tweelingzus kwam wel vaak in de groentewinkel om aardappels en dergelijken halen. We hadden nog geen koelkast in die tijd; alles werd dagelijks vers gekocht', vertelt Nellie.

Wielrennen en Feijenoord
Tijdens een dansavond bij Jamin, waar de toen achttienjarige Nellie werkte, sloeg de vonk over en kregen ze verkering. 'Een vriend van mij ging er met Nellie naartoe en ik was door een ander meisje uitgenodigd om mee te gaan. Uiteindelijk ging ik met Nellie naar huis en die vriend met Nellie's tweelingzus', vertelt Jan. Die vriend trouwde later, drie maanden voor Nellie en Jan, met de tweelingzus en werd dus de zwager van meneer en mevrouw De Man.
In z'n jonge jaren was Jan een enthousiaste wielrenner. 'Maar toen ik een keer viel en slecht terecht kwam tijdens de ronde van Katendrecht, was dat wel over.' De twee stellen gingen graag samen naar Feijenoord kijken.

Groentewinkel
Huizen waren niet zo maar voorhanden in het naoorlogse Rotterdam. Na hun trouwen ging het jonge stel inwonen bij Jans' ouders, achter de groentewinkel. Nellie ging als vanzelfsprekend meehelpen in de winkel die ze later overnamen hun (schoon)ouders. Deze werd uitgebreid met het achterliggende woonhuis en een gedeelte van een naastgelegen pand. Toen Crooswijk eind jaren zestig op de schop ging, werd de groentezaak over gedaan aan een neef en trokken Nellie en Jan naar Beekbergen. Daar werd wederom een groentezaak overgenomen en uitgebouwd. Zes jaar later begon het stel een supermarkt in dezelfde plaats. Het waren jaren van hard werken. Op vakantie ging het stel in het voor- of naseizoen. 'Tijdens de zomer hadden we veel klandizie van vakantiegangers in de omgeving van Beekbergen, dan konden we zelf niet weg.'

Tijd voor andere dingen
Toen Jan 58 was, werd de zaak van de hand gedaan, een huis in het dorp gekocht en kwam er tijd voor andere dingen. Nellie begon met schilderen van prachtige bloem-aquarellen. Om dichter bij familie te wonen verhuisde het paar naar R'dam-Nesselande en enkele jaren geleden naar een prachtig appartement aan de Oude Maas in Spijkenisse. 'Voorzieningen dichtbij en genieten van de contacten met medebewoners en alles wat er hier georganiseerd wordt', vertellen Nel (86) en Jan (89). Een geheim voor hun al zo lange huwelijksband hebben de twee niet. 'We zijn altijd op elkaar aangewezen geweest en hebben heel ons leven samen gewerkt. Kinderen kwamen er jammer genoeg nooit.' Het briljanten paar hoopt nog vele jaren samen te mogen zijn.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant