Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Zomaar een Nissewaarder: Ger Smit

Actueel 1.906 keer gelezen

Ger Smit (68) is geboren en getogen in Oudenhoorn, maar woont nu alweer zo'n zes jaar in Simonshaven. Van zijn hand verscheen onlangs het boek 'Zingend naar het Noorderlicht'. In het voorwoord is te lezen hoe Ger kwam tot het schrijven van dit levensverhaal, waarin hij vertelt over hoe hij opgroeide, beroepsmuzikant werd en een relatief onbezorgd leven leidde totdat zijn dochter verdween.

Na de middelbare school studeerde Ger eerst een poosje in Delft, maar zijn passie voor muziek zorgde ervoor dat hij als gitarist en zanger z'n brood ging verdienen. Hij zong en speelde o.a. in diverse Rotterdamse bands, begeleidde bekende artiesten zoals Lee Towers en Oscar Harris en speelde op de bruiloft van André Hazes.

Muziekvrienden
Ger kreeg twee zoons en later nog twee dochters: de tweeling Dana en Tirza. Ger's dochters bleken ook muzikaal getalenteerd. Ze voltooiden beiden de Havo voor Muziek- en Dans en leefden een onafhankelijk en energiek bestaan. De toen 29-jarige Tirza woonde met vriend Arnoud, ook een muzikant, op een kleine oude boot in Schiedam. 'Zes jaar geleden besloten ze om samen met (muziek) vrienden met die boot op vakantie richting Noorwegen te gaan om het noorderlicht te bekijken. Die vrienden waren net als Tirza avonturiers, onbezorgde en ongebonden types. Het leven lachte hen toe.' Met z'n achten, waaronder ook Dana, vertrokken ze met de boot op 18 maart 2013 richting Engeland. In de buurt van de Engelse kust kwamen ze in een storm terecht. De boot kreeg motorpech, met als gevolg dat ze door de kustwacht naar een haven werden gesleept.

Vermist in storm
Terwijl de anderen, waaronder Dana, niet meer verder wilden varen met de inmiddels gerepareerde boot en met de ferry vanuit Hull huiswaarts keerden, besloten Tirza, Arnoud en vriend Peter toch de oversteek van Schotland richting Noorwegen te maken. 'Op 15 april vertrokken ze tijdens een grote storm; ze dachten dat de wind in de rug in hun voordeel zou werken en zagen geen gevaar.' Ondanks een grote zoektocht is van de drie nooit meer iets vernomen. 'Ze moeten verdronken zijn'.

Aangestuurd
Een rouwproces kwam nauwelijks op gang omdat Tirza gevoelsmatig nog op reis was. 'Totdat ik er een jaar later met Dana over sprak. Voor het eerst, want we hadden er nooit echt over gepraat. Tijdens dit gesprek zijn we in huilen uitgebarsten, die ongelofelijke pijn kwam er uit. Op dat moment is er in mijn hoofd een luik open gesprongen', vertelt Ger in het voorwoord van zijn boek. Tezamen met de pijn kwamen alle herinneringen aan de gebeurtenissen uit zijn leven mee, die een onuitwisbare indruk op hem gemaakt hebben, zoals het op 14-jarige leeftijd overlijden van zijn twee jaar oudere broer. 'Slapen kon ik nauwelijks meer en het ene na het andere verhaal kwam spontaan in me op. Het stond vast: ik ga een boek schrijven! Over mijn jeugd, mijn muzikale loopbaan, mijn gezin, Tirza's laatste reis, waargebeurde verhalen en anekdotes. Het voelt nog steeds of een onbekende hand me aanstuurt.' ' Zingend naar het Noorderlicht', is te koop via boekscout.nl en in de boekhandel.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant