Afbeelding
Foto: pixabay.com

Boeren onnodig in kwaad daglicht over bijensterfte

Politiek 514 keer gelezen

Bestrijdingsmiddelen zijn niet de oorzaak van de grote sterfte onder honingbijen, zoals lange tijd is aangenomen. De schuldige is de exotische varroamijt, een parasiet die vanuit Azië naar Europa is gekomen. Dat concludeert Wageningen University & Research na uitgebreid onderzoek. De VVD Zuid-Holland vindt dat boeren onnodig in een kwaad daglicht zijn gesteld.

'Boeren is steeds gevraagd het gebruik van de zogenaamde neonicotinoiden te minimaliseren, omdat men ervan uitging dat de bijen stierven door die middelen. Nu blijkt echter dat die aanname onjuist was. Boeren zijn dus onterecht als boosdoener aangewezen. Wij zijn benieuwd wat de provincie daaraan wil gaan doen', zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse.

Wat de VVD betreft kunnen de afspraken over bestrijdingsmiddelen vanwege de nieuwe inzichten achterwege gelaten worden. Nelisse: 'Voor de bijen is nu vooral belangrijk dat we die varroamijt gaan bestrijden. Wij willen dat de provincie imkers actief gaat uitleggen dat ze dat zouden moeten doen. We steken tonnen in het verbeteren van het voedsel- en leefgebied van bijen. Daar hebben we niks aan als we de oorzaak van de bijensterfte niet aanpakken.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant