Afbeelding
Foto: stock

Gemeentelijk groenonderhoud, wat zijn de afspraken?

Actueel 3.655 keer gelezen

Het is belangrijk dat de openbare ruimte netjes en veilig is. Denkt u bij 'openbare ruimte' aan bijvoorbeeld de staat van het openbaar groen, verharding en een schone omgeving.

Voorwaarden
Hoe pakt de gemeente het groenonderhoud in de openbare ruimte aan? Er zijn kwaliteitsniveaus bepaald waaraan het groen moet voldoen. In Nissewaard heeft de gemeente voor de plantvakken en gazons een gemiddeld B kwaliteitsniveau bepaald, zoals verreweg de meeste gemeenten in Nederland. Het onderhoud wordt op basis van een frequentiebestek uitgevoerd en is voor heel Nissewaard hetzelfde.

Onderhoudsschema
Medewerkers van de gemeente zorgen samen met aannemers voor het openbaar groen. Hieronder de afspraken die er zijn voor het onderhoud. Om diverse redenen kan het weleens gebeuren dat het werk niet helemaal volgens schema verloopt. Maar het komt ook voor dat door bijvoorbeeld weersomstandigheden de openbare ruimte even het juiste kwaliteitsniveau niet gehaald wordt. 

Onkruid verwijderen met hete lucht op basis van een beeldbestek hier is geen frequentie bepaald, de aannemer moet zorgen voor een constant beeld gedurende het hele jaar
Maaien gazons iedere 9 dagen
Obstakels in het gazon bijmaaien 6 x per jaar
Harde graskanten afsteken 2 x per jaar
Singelkanten maaien 4 x per jaar
Ruw gras maaien 2 - 4 x per jaar, afhankelijk van de bloei en veiligheid
Ruw gras rond obstakels 2-4 x per jaar (palen, meubilair etc)
Openbaar groen 8 x per jaar onderhoud schoffelen en uitruimen
Randsnoei na de langste dag snoeien van het overhangende hout, en op basis van meldingen en waarnemingen voor de veiligheid waar nodig
Hagen knippen 2 x keer per jaar, en op basis van meldingen en waarnemingen voor de veiligheid waar nodig
Bomen dagelijks onderhoud indien nodig snoeien 1 x per 3 jaar

Bewoners denken weleens dat een aannemer werkzaamheden vergeet. Maar doordat de werkzaamheden door verschillende aannemers worden uitgevoerd, kan het zijn dat het 'vergeten' werk op een ander moment wordt uitgevoerd. Zo zit bijvoorbeeld het verwijderen onkruid naast de boomspiegel niet in het bestek van de aannemer die de boomspiegel schoffelt maar dat wordt meegenomen met de onkruidbestrijding van een andere aannemer.

Melding maken
U kunt een melding openbare ruimte, klacht of tip aan de gemeente doorgeven via www.nissewaard.nl/melden.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant