Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Jan de Regt

Actueel 1.629 keer gelezen

Wie Volkstuinvereniging De Hoop zegt, zegt Jan de Regt. De Simonshavenaar is al zowat zijn hele leven onlosmakelijk verbonden met de vereniging, die ruim 100 jaar geleden werd opgericht.

Jan (69) heeft altijd 'getund' op het aan de Garsdijk gelegen complex, dat rijdend door de dorpskern niet te missen valt. Hij is geboren en getogen in Simonshaven.

Schilder
Na de ambachtsschool werkte hij een poosje bij een boer en als melkboer en volgde ondertussen de avondschool tot schilder. Hij werkte bij een bedrijf in Oud-Beijerland en klom in het schildersvak op tot meewerkend voorman. Jan's vader had ook al een volkstuin wat in die tijd niet zozeer een hobby, maar pure noodzaak was. Jan hielp van jongs af aan z'n vader op de tuin, waar altijd genoeg te doen was.

Eigen tuin
Op z'n 18e huurde hij z'n eigen lapje grond, waarop hij aanvankelijk alleen uien aardappels en witlof verbouwde. 's Avonds na het werk, vertrok Jan steevast naar de tuin. Ook toen hij in '74 z'n vrouw Ada ontmoette en een jaar later trouwde. Van lieverlee breidde de groentetuin steeds verder uit. 'Ik begon met een paar honderd meter maar dat groeide tot zo'n 1500 meter. Inmiddels gaan de jaren tellen en is hij zijn tuin weer wat aan het inkrimpen. Toen hij een gezin kreeg ging Jan meer en ook andere groenten verbouwen. Veel daarvan werd ingemaakt en ingevroren.

Penningmeester
In '82 werd De Regt penningmeester van De Hoop, met in die tijd zo'n 50 veelal in Simonshaven wonende leden. Hij int de pacht, houdt de grondhuur bij en geeft percelen uit. Inmiddels telt de volkstuinvereniging 80 leden, die lang niet allemaal uit Simonshaven komen. 'Er zijn veel tuinders uit Spijkenisse, ook jongeren en gezinnen met kinderen, wat een goede ontwikkeling is. Ouders leren hun kinderen over groenten en fruit telen en hoe alles groeit. Het tuinen is veel meer een hobby geworden.'

Onderhoud en advies
Jan verbouwt zelf onder andere tomaten en kool die hij al vroeg in het seizoen 'optrekt' in zijn kasje. Ook kweekt hij bonen, bloemkool, sla, andijvie, kroten en spruiten en aardbeien. Hij is al een heel aantal jaren met pensioen en heeft daarom ook tijd voor de werkzaamheden die op het complex moeten gebeuren, zoals het onderhouden van de machines en drainage. In de winter wordt geploegd en in het voorjaar gefreesd. 's Zomers maait hij de tussen paden en voorziet minder ervaren tuinders van advies. De Regt is tevens agent van Garant zaden en pootaardappelen die de tuinders via hem kunnen bestellen. In het zomerseizoen is hij dagelijks zo'n zes tot acht uur 'op de tuin'.

100 jaar
De wens voor de aanschaf van een hakselaar kon afgelopen zomer met het 100-jarig jubileum door een gift van het Deltaport Donatiefonds worden gerealiseerd. Momenteel wordt gespaard voor de aanschaf van een AED. Jan werd tijdens de viering van het jubileum Koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange inzet voor De Hoop. Wie een tuin wil huren kan contact opnemen met Jan de Regt via 06-51931793.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant