De schoolreis is binnen!
De schoolreis is binnen! Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Horizon Gelinckschool wint E-waste Race

Actueel 1.029 keer gelezen

Spijkenisse – Zeven basisscholen uit Nissewaard en enkele scholen uit Hoogvliet, namen de afgelopen vier weken deel aan de E-waste Race. De deelnemers hebben zoveel mogelijk afgedankte kleine elektrische apparaten ingezameld. Na en nek-aan-nek race, waarbij tot vanochtend de allerlaatste apparaten konden worden ingeleverd, kwam de Horizon Gelinckschool (Schenkel) als winnaar uit de bus. Zij wonnen hiermee de felbegeerde schoolreis naar het Nemo Science Museum in Amsterdam. Wethouder Mijnans maakte vanmiddag samen met Manon van Hooren van de E-waste Race, de winnende school bekend.  

Maar liefst 9439 items werden door de 28 kinderen uit de bovenbouwklassen van de school ingezameld. Voor elk ingezameld elektrisch apparaat konden, afhankelijk van grootte en de hoeveelheid bevattende grondstoffen, punten worden verdiend. Zo leverde een kabeltje weinig, maar bijvoorbeeld een mobieltje veel meer punten op. Een enorme variatie in elektra belandde in de door Reinis speciaal voor de inzameling op de scholen neergezette kliko's. 'Van elektrische tandenborstel, tot frituurpan en krulset tot laptop', vertelde een van de ouders die zelf enthousiast en intensief had meegeholpen met flyeren en het ophalen van E-waste apparaten. Ook de juffen Amber en Esther droegen hun steentje bij. Ze mobiliseerden collega's en ouders van de leerlingen en plaatsen oproepen op Klasbord, de digitale nieuwsbrief van de school, om zoveel mogelijk in te zamelen.

In Nederland komen twee op de drie afgedankte apparaten nog steeds in het huisvuil terecht, waardoor waardevolle materialen en grondstoffen verloren gaan voor hergebruik. Een vier-persoons Nederlands huishouden heeft gemiddeld zo'n 100 elektrische apparaten in huis. De E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval te stimuleren. Op een lijst hielden de kinderen zelf bij wat en hoeveel werd ingeleverd. Op de E-waste website was te zien welke school bovenaan stond. Buurtbewoners konden op dezelfde website ook hun afgedankte elektrische apparaat aanmelden en konden daarbij aangeven welke school dit bij hen thuis mocht komen ophalen.

Vorig jaar werd met de E-waste Race in Oost-Brabant een record opbrengt van 27.000 ingezamelde items genoteerd. Deze actie bij de deelnemende scholen in Nissewaard en Hoogvliet leverde een nieuw record op: Maar liefst 34.000 elektrische apparaten kunnen worden gerecycled.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

  

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant