Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl
Zomaar een Nissewaarder

Jytte Garvelink

Actueel 689 keer gelezen

Spijkenisse - Op 31 maart staat the Royal Moscow Ballet in Theater de Stoep met The Sleeping Beauty, het betoverende verhaal van prinses Aurora.

Net als vorig jaar geeft het Royal Moscow Ballet de kans aan cursisten van het Centrum voor de Kunsten om mee te dansen in de voorstelling. Onder hen de 10-jarige Jytte Garvelink.

'Als baby kon Jytte al niet stilzitten', zegt haar moeder Sigrid. Haar oppas zit ook op ballet en heeft Jytte besmet met het dansvirus. 'Ik zat ook bij de BSO en toen wij een talentjacht hadden, heeft ze me een dans geleerd', vertelt Jytte.

Ballet is haar passie. 'Ik vind het leuk omdat je zo veel kan doen met je lichaam. En je kunt lenigheid opbouwen.' Naast ballet doet Jytte ook aan streetdance en hiphop. 'Ik wilde iets anders proberen', geeft ze aan op de vraag waarom nog twee dansvormen. 'Je leert veel verschillende soorten technieken.'
Vorig jaar danste Jytte ook mee met het Zwanenmeer. Toen moesten de leerlingen zich nog inschrijven voor de auditie , dit jaar was er een masterclass voor groep 8+, groep 10+ en de DansPlusKlas. Die laatste groep is er mede gekomen door Jytte. Zij en nog een paar meisjes uit de 10+ groep wilden eigenlijk nog wel meer dansen. Tijdens de masterclass die gegeven werd door de Russische danseres en choreografe Anastasia Emelianova werden 16 leerlingen geselecteerd die eind van de maand op het toneel staan. Met behulp van hun balletjuf worden de passen ingestudeerd.The Royal Moscow Ballet zorgt voor de kostuums, zodat de kinderen naadloos passen in de voorstelling.

'Vorig jaar was het best leuk. Van het eerste deel hebben we niet veel gezien, maar tijdens het tweede deel mochten we in de coulissen zitten.' 'Wel op kleden', vult haar moeder aan, 'om te voorkomen dat de kostuums vuil werden.' Eigenlijk hoopt Jytte dat ze ook dit jaar de voorstelling vanuit de coulissen kunnen bekijken. Haar moeder had al kaartjes gekocht voor de voorstelling om die met haar te bekijken, maar nu ze zelf op het podium staat komt haar vader mee naar het theater.

Er is een kattendans en een bloemendans. Jytte doet de bloemendans, een korte maar technisch moeilijker dans. Ze verheugt zich op de voorstelling met het Russische ballet, al hoopt ze wel dat ze geen bloemenkrans op haar hoofd moet dragen. Het handtekeningenboekje ligt al klaar want net als vorig jaar gaat ze proberen om de handtekeningen te pakken te krijgen van de dansers. De communicatie is wat moeilijk omdat er allerlei nationaliteiten bij zijn, maar er is gelukkig een tolk dus het moet geen probleem opleveren.

Ze is nog jong en hoeft nog geen keuze te maken, maar ballet zal altijd een deel van haar leven blijven. Als hobby geeft ze aan, want ze wil graag juf worden. 'Ik vind het leuk om dingen te leren aan kinderen.' Na het optreden is het weer dansen al vanouds, maar er mogen best wat meisjes en jongens bij komen anders wordt de groep erg klein, Jytte moet er niet aan denken dat de les zou komen te vervallen. Ze vindt het al erg genoeg dat ze in de vakanties niet kan dansen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant