Afbeelding

Blijf langer zelfstandig wonen door een traplift

Algemeen 243 keer gelezen

Het hoeft uiteraard helemaal niet zo dramatisch te gaan worden, maar als je een dagje ouder wordt, dan weet je dat er een risico is dat je slechter ter been zult geraken. Dit heeft vervelende bijkomstigheden. Je kunt niet meer zo snel overal naartoe lopen en het kan zelfs voorkomen dat een gedeelte van je eigen woning niet meer door jou bereikbaar is. Woon je in een zelfstandige woning met meerdere verdiepingen, dan kan traplopen best een behoorlijke uitdaging gaan worden. Beneden leven of uiteindelijk verhuizen is dan een optie. Maar wil je toch optimaal bereikbaar blijven in je eigen woning, dan is de traplift een ideaal hulpmiddel.

De voordelen van een traplift in je huis
• Met een traplift kun je nog steeds de tweede verdieping van je woning bereiken.
• Je hoeft niet te verhuizen en het is ook niet nodig om de slaapkamer en badkamer naar beneden te brengen.
• Een traplift kan op vrijwel alle soorten trappen worden geplaatst. Er zijn trapliften voor rechte trap, maar ook voor trappen met een bocht.
• De stoel van de traplift is comfortabel en gemakkelijk weg te klappen, zodat hij nooit in de weg zit en anderen gewoon de trap kunnen gebruiken.
• De huidige trapliften zijn dusdanig regelbaar, dat je de traplift kunt instellen met een afstandbediening.

Uit wat voor onderdelen bestaat een traplift?
Het hart van de traplift is natuurlijk de stoel. De stoel zorgt ervoor dat je zonder inspanning hoeft te leveren, toch naar de bovenverdieping kunt. De stoel bestaat uit een rugleuning en een meestal inklapbaar zitvlak. Ook de armleuningen en het voetsteun zijn inklapbaar. Zo zal de stoel geen sta in de weg zijn voor mensen die wel zelf de trap willen betreden. Aan de stoel zit een schakelaar gemonteerd. De plek van deze schakelaar kan per traplift verschillen en soms is alleen een afstandsbediening nodig. Verder is er een rail, een soort van metalen buis die over de trap loopt en waarover de stoel zich voortbeweegt. De rail kan recht zijn, maar voor trappen met een bocht kan ook de rail een bocht hebben.

Tweedehands traplift
Het hoeft geen enkel probleem te zijn om een tweedehands traplift te laten installeren. Trapliften slijten niet zo snel. Wanneer je dus een tweedehands traplift neemt, heb je nog steeds uitstekende kwaliteit. Maar het grote voordeel is dat de traplift veel goedkoper is dan een splinternieuwe traplift. Informeer ook altijd bij de gemeente waar je woont of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding van de traplift op basis van Wmo. Als je namelijk een traplift laat plaatsen om medische redenen en om langer zelfstandig te wonen, heb je hier meestal recht op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant