Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Vijay Nanhoe

Actueel 818 keer gelezen

Karateka Vijay Nanhoe is nog maar 15 jaar, maar toch heeft de scholier, die in de vijfde klas van het tweetalig vwo op de Ring van Putten zit, al drie Europese Kampioenstitels Kyokushin karate op zak. Dat succes komt hem niet zomaar 'aanwaaien'.

Net als bij andere sporten is er naast talent ook flinke discipline en wilskracht voor nodig om zo ver te komen. Toen Vijay met de sport begon trainde hij twee keer in de week; inmiddels is dat zeven keer. Maar ook voor school moet natuurlijk tijd worden ingeruimd. 'Goed te doen, een kwestie van goede planning', aldus de scholier, die na het vwo geneeskunde wil gaan studeren en wiens favoriete vak wiskunde is.

De 'sportcarrière' van de jonge Spijkenisser begon toen hij op zwemles ging. Vervolgens behaalde hij maar liefst 13 zwemdiploma's en ging wedstrijdzwemmen bij De Kempvis. Omdat Vijay's vader weerbaarheid belangrijk vond voor zijn zoon, koos de toen zevenjarige Vijay naast zwemmen voor (verdedigingssport) Kyokushin karate bij sportschool Egberth Thomas. 'De rust en zelfbeheersing spreken mij daarin aan', vertelt Vijay die dezelfde karaktereigenschappen heeft. In Spijkenisse helpt hij bij de jeugd en geeft af en toe gevechtstrainingen bij de volwassenen.

Z'n eerste wedstrijd vocht hij bij de clubkampioenschappen. Om meer armkracht te krijgen begon hij op z'n negende met boksen. Al gauw begon hij wedstrijden te winnen en vocht hij op regionaal niveau. Bij Kyokushin karate worden de deelnemers op leeftijd en gewichtsklasse ingedeeld. De gespeelde partijen kunnen worden gewonnen op punten, die vooral kunnen worden verdient met goede (hoge) trappen, of via een knockdown of knock-out. Om zijn beentechniek te verbeteren beoefende Vijay tussendoor ook een jaar Taekwondo. Hij deed toen hij 10 was voor het eerst mee aan het NK, waar hij tweede werd. Daarnaast deed hij mee aan open NK's waarbij ook deelnemers uit andere landen meedoen en er meer competitie is.

Na een paar gewonnen NK's werd Vijay uitgenodigd om mee te trainen in de Nederlandse selectie. Toen hij 1w was mocht hij zodoende voor het eerst meedoen aan een open Europees Kampioenschap. 'Mijn eerste twee partijen waren tegen Japanners, maar ik won ze allebei.' Na in de finale ook zijn trainingsmaatje te hebben verslagen was de eerst EK titel binnen. Ook in volgende EK's in Polen en Rusland kwam Vijay als winnaar uit de bus. Momenteel traint de karateka maandelijks op Papendal in de selectie, onder leiding van de nieuwe bondscoaches Ger Hoogeveen, Dominic Monasso en André van Wezel. Bij Spark werkt hij daarnaast al zo'n drie maanden door middel van hardlopen aan zijn conditie. Alle inspanning werpen zijn vruchten af: Afgelopen september won Vijay het EK in Rusland en werd hij tweede tijdens zijn eerste WK in Kazachstan. In de drie eerste partijen won hij van geduchte tegenstanders uit Kazachstan, Rusland en Bulgarije; de finale verloor hij op scheidsrechtersbeslissing. Eerst volgende wedstrijd is het open Spaanse kampioenschap op 6 april. Voor zijn bijzondere sportieve verdiensten ontving Vijay onlangs een jeugdlintje van de gemeente Nissewaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant