Afbeelding

Betaal je zorgverzekering op tijd, anders ben je minder verzekerd

Algemeen 94 keer gelezen

De financiën zijn voor velen niet een leuke bezigheid. Budgetteren, rekeningen betalen en op tijd belastingaangifte doen. Niet echt iets om vrolijk van te worden. Maar voor sommigen is de blauwe envelop nog enger dan het monster onder het bed van een kind. Als de rekeningen maar blijven komen die je niet kan betalen, als de stapel met ongeopende enveloppen almaar hoger en hoger wordt, als je iets expres niet betaalt zodat je een andere rekening wel kan aflossen... Wat moet je dan doen?

Een keertje een rekening vergeten te betalen kan natuurlijk gebeuren. Gelukkig sturen instanties eerst een herinnering met het vriendelijke verzoek om toch de betaling te doen binnen een duidelijke termijn. In deze brief wordt over het algemeen niet gedreigd met verdere maatregelingen. Soms wordt nog een tweede herinnering gestuurd, anders slaat de instantie deze stap over en neemt een dwingendere maatregeling: de aanmaning. En vergeet niet de rente die je over het bedrag moet betalen. Weiger je – of lukt het niet om de rekening te betalen – dan ontvang je een sommatie.

De sommatie is je laatste kans om te betalen zonder extra kosten. In de sommatiebrief staat duidelijk de consequentie als je niet gehoorzaamd; er wordt een incassobureau, deurwaarder of advocaat ingeschakeld. Je moet dan honderden euro's extra betalen omdat je niet braaf hebt betaald. Het kan zelfs zijn dat je voor de rechter moet verschijnen. Weer niet betaald? Ai, dan kan er beslag worden gelegd op jouw spullen of je woning wordt ontruimd.

Geen zorgverzekering meer
Als je de zorgverzekering niet betaalt, kan ziek worden je heel duur komen te staan. Heb je een half jaar lang niks overgemaakt? Dan sta je geregistreerd als wanbetaler bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Je premie gaat omhoog en wordt ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Je krijgt geen zorgtoeslag meer en je aanvullende verzekering stopt. Je bent dus minder goed verzekerd totdat je alles netjes betaald.

Vraag hulp bij schulden
Als het niet meer lukt om rekeningen te betalen, schakel dan hulp in. Wacht er niet te lang mee, het probleem wordt alleen maar erger. Een incassobureau of deurwaarder klinkt misschien eng, maar zij helpen jou als je een schuld hebt. Met een betalingsregeling, aangepast op jouw situatie, zorgen zij ervoor dat jij je schulden kan afbetalen. Ze kijken naar je inkomen en wat je nodig hebt om te leven. Zo worden je schulden, en alle problemen die daarbij komen kijken, opgelost. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar geen geld en veel schuld maakt zeker ongelukkig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant