Afbeelding
Foto: JK

Brugje

Column 345 keer gelezen

Wat een gedoe, Spijkenisse klaagt, Hoogvliet moppert en de overheid is druk met de Brexit of toch maar niet. Wij hebben onze eigen bruexit, is de Spijkenisserbrug stuk, kapot of doet hij het niet, dat is de dagelijkse vraag. Dat ding was ooit de geniale uitkomst voor scheepvaart- en wegverkeer. Toen het pondje nog voer ging het best wel aardig, die paar mensen die naar de andere kant wilden was best te behappen. Toen later het treintje over de Spijkenisserbrug tufte en zelfs enkele auto's ook de oversteek waagden, bleek de brug een perfecte uitkomst te zijn. Er kwam, omdat het verkeer toenam, een bredere brug, de resten van de gesloopte Moerdijkbrug bleken prima te passen over de Oude Maas, ook weer opgelost.
Maar net als de vergissing met de van Brienenoord brug, bleek ook onze brug al te klein tijdens de aanleg. De Brienenoord kreeg er alras een broertje naast, maar de Spijkenisserbrug moest het alleen blijven doen.
Een foutje in de planning waar we al jaren last van hebben en nog lang zullen hebben. Spijkenisse- Nissewaard groeit, en dat is goed, zo hoort het, maar net als bij een geranium, als de pot te klein wordt dan moet je een grotere nemen. Rijkswaterstaat wil de brug gaan renoveren tussen 2021 en 2024, de voorbereidingen zullen dit jaar, 2019, aanvangen, althans dat was de planning. Als dat renoveren bestaat uit het oppoetsen van de klinknagels vrees ik dat het weggegooid geld is. Misschien moet een te hoog geladen binnenvaart containerschip hem maar eens flink raken, dan wordt het een 'spoedje' en krijgen we wellicht eindelijk eens een 6 baans brug die 3 meter hoger is, zodat roeiboten er onderdoor kunnen, zonder dat hij geopend hoeft te worden. Als men voor miljoenen, misschien wel miljarden, het Binnenhof kan renoveren dan moeten er toch ook wel een paar centen voor die brug zijn? Een tunnel kost meer maar het onderhoud stukken minder.

Reacties: jan@komawa.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant