Afbeelding
Foto: stock

#Weiniggelehesjes

Column 221 keer gelezen

Even een rondje over de wereld.

Syrië. Rebellen strijden tegen troepen van de president. Chemische wapens worden gebruikt en oorlogsmisdaden worden begaan. Miljoenen burgers lijden honger, laten het leven of proberen te vluchten. 4 Miljoen vluchtelingen. Tot nu toe.

Jemen. Rebellen strijden tegen troepen van de president. Duizenden burgers zijn  slachtoffer van het geweld. Zo'n 85.000 kinderen zijn omgekomen van de honger. Tot nu toe.

Oeganda. Rebellen van 'Het Verzetsleger van de Heer' willen een staat uitroepen. Ze voeren aanvallen uit en ontvoeren zo'n 60.000 kinderen om er kindsoldaten of seksslaven van te maken. Tot nu toe.

Alle burgers willen gewoon een goed leven, vredig thuis en het beste voor hun kinderen. Dus ook die burgers daar. Als ik dat zo schrijf komt het voor u en mij misschien wat dichterbij, want u en ik zijn ook maar doodgewone burgers.  

Als het voor u tóch nog een te-ver-van-uw bed-show is, kijken we even wat dichterbij.

Zo lang burgers het eens zijn met de president van Turkije is daar sprake van een democratie. In Griekenland probeert de bevolking dagelijks het hoofd boven water te houden ten gevolge van de Eurocrisis. Een gemiddeld netto maandinkomen in Moldavië is € 120,-.

Groot-Brittannië ligt op zijn gat vanwege de Brexit soap, België heeft nog steeds te kampen met extremistische broeinesten en de Parijse banlieues zijn al jaren no-go areas.

Even weer terug naar Nederland.

Als ik kijk naar genoemde landen, dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat we het hier relatief goed hebben. We hebben geen oorlog, er is geen hongersnood en echte armoede kennen we hier niet. We hebben allerlei voorzieningen, prima zorg en voor iedereen is er inkomen, zelfs als je niet werkt.

Misschien zijn dit wel dé redenen waarom er in ons land alleen maar gele hesjes worden gedragen door wegwerkers, verkeersregelaars, spoorwerkers, politiemensen en vuilophalers. En er dus maar een handjevol protesterende gele hesjes te vinden zijn. We hebben domweg te weinig steekhoudende argumenten om de straat op te gaan.

Als dat geen fijne conclusie is!

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant