Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl
Zomaar een Nissewaarder

René Kruys

Actueel 1.995 keer gelezen

René Kruys (38) werd in Rotterdam geboren en groeide op in Spijkenisse. Hij heeft een (spastische) beperking, maar dat is geen reden voor de goedlachse en altijd goed gehumeurde Spijkenisser, om duimen te zitten draaien of de deur niet uit te gaan. Hij woont sinds een jaar of zes zelfstandig.

Hij ging naar de mytylschool en kwam vervolgens bij activiteitencentrum DoorgaanZ (voorheen 'Over de Brug') aan de Anthonis van der Nootstraat terecht, waar hij vier dagen in de week te vinden is. Daar begon hij met handvaardigheid én werken op de computer. Een van de activiteitenbegeleiders vroeg René om daarnaast vrijwilligerswerk bij Zadkine te gaan doen. Hij deed er kopieer- en conciërgewerk en hielp leerlingen. Omdat hij meer in z'n mars had, maakte hij daarna de overstap naar de Ring van Putten om daar in de mediatheek te helpen.

Mediatheek
Maar René wilde en kon meer. Samen met zijn begeleider ging hij zo'n 15 jaar geleden op gesprek bij de Angelus Merula, nu Penta Scala Molenwatering, met als inzet om daar vrijwilliger in de mediatheek te worden. René ging er aan de slag met de afspraak dat zowel hij als de school het zou laten weten als het werk te moeilijk of inspannend zou zijn. 'Ik begon met één middag per week, maar na een tijdje kwam er ook één ochtend bij. Het ging en gaat hartstikke goed en ik heb het er nog steeds erg goed naar m'n zin. We hebben een heel leuk team met 15 vrijwilligers.' Het (digitaal) uitlenen en innemen van boeken en dvd's behoort tot zijn taken, maar ook werkt hij het hele schooljaar door aan het verzamelen van foto's en teksten voor het fotojaarboek van de examenleerlingen. Daarnaast zet hij foto's op de site van de school en houdt toezicht op leerlingen bij zogenaamde exo-uren in de mediatheek. In 2012 werd hij hiervoor beloond met de jeugdvrijwilligersprijs.

Doppeninzameling
Ook bij DoogaanZ is hij met veel plezier bezig. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld in het werken op de computer. Zo werkt hij met plotter en werkt hij sinds kort met Drupal om websites te bouwen. Maar ook voor het oplossen van computerproblemen draait René z'n hand niet om. Sinds enige tijd zamelt hij plastic doppen in voor KNGF Geleidehonden. 'De zoon van een activiteitenbegeleidster zamelde doppen in op school, maar toen die er mee op hield leekt het mij een goed idee om dit bij DoorgaanZ te gaan doen', vertelt René. Enige tijd later startte hij ook de doppeninzameling bij Scala Molenwatering. 'Dat loopt nu een jaar en gaat heel erg goed.' Wekelijks haalt hij er een grote boodschappentas met doppen op, die daarna worden schoongemaakt en gesorteerd bij DoorgaanZ. Ook kreeg René het voor elkaar dat sinds kort op Scala Rietvelden eveneens doppen worden ingezameld. Wie mee wil sparen voor dit goede doel kan op werkdagen (9.00-15.30 uur) doppen inleveren bij DoorgaanZ.

Leuk leven
Regelmatig gaat René ook uit, naar discotheek VOF Cardan. 'Alleen op zaterdag hoor, maar dan kan het wel eens laat worden', vertelt hij. Daar ontmoet hij vrienden; sommigen kent hij uit de tijd dat ze leerling op Scala waren. 'Ik heb een leuk leven', vertelt hij tot besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant