Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Ria Berkhout

Actueel 1.578 keer gelezen

Op 18 november werden de eerste bomen geplant in het nieuwe arboretum (bomentuin) in recreatiegebied De Uitwaayer in Spijkenisse. In deze aflevering van 'Zomaar een Nissewaarder' een nadere kennismaking met initiatiefneemster Ria Berkhout, die hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling ziet gaan.

Ria (57), geboren en getogen in Spijkenisse, werkte op een scheepsvaartkantoor en later bij de Wegenwacht in Rhoon; inmiddels was ze moeder van een dochter. Na de geboorte van haar zoon ging ze te vroeg weer aan het werk, dat bovendien naar Badhoevedorp verplaatst was. Het gevolg was dat ze ziek werd en werken niet meer ging.

'Mijn vader en ik plantten ooit samen een kastanjeboom in onze tuin, maar die moest worden omgezaagd omdat hij te groot was.' Een boom planten die altijd kon blijven staan leek Ria een mooi idee. Om die reden startte zij in '91 in Spijkenisse het project 'Plant een boom voor dochter of zoon'. Inwoners konden een boom kopen bij de geboorte van hun kind of kleinkind. De eerste 45 bomen werden geplant in het Hartelpark. Ria ging met de gemeente in gesprek over een vervolgproject. Dit resulteerde in de aanleg van het 'Klein Bewonersbos' in het gebied bij de Korte Schenkeldijk/Papendijk (naast Schenkel en Maaswijk). 'Dit startte in '92, maar was met 350 bomen drie jaar later ook weer vol.'

De hoekwoning die Ria en haar gezin bewonen was ondertussen met drie kinderen wat aan de krappe kant en daarom werd een stuk aangebouwd. In de buitenmuur werd Ria's liefde voor bomen en de natuur zichtbaar gemaakt, door in het metselwerk een afbeelding van een boom te verwerken (foto). Een paar jaar geleden zette Ria zich bij de renovatie van de Churchilllaan in voor het behoud van de bomen er langs. De oude bomen moesten desondanks wijken, maar mede door Ria's inspanningen werden nieuwe bomen terug geplant. Ook moesten er bomen weg voor de komst van de onlangs geopende fastfoodrestaurants aan de Groene Kruisweg. 'Ik heb ter vergeefs geprobeerd het rooien van de bomen tegen te houden.'

Tijdens een bezoek aan het arboretum in Assen ontstond bij Ria het idee om dit ook in Spijkenisse aan te leggen. Ria vertelde wethouder Mijnans van haar plan. 'Hij was gelijk enthousiast. Juist in die tijd stelde de lokale VVD voor om een herinneringsbos aan te leggen. Het project lag ook nog even stil omdat gezocht moest worden naar een geschikte locatie, maar uiteindelijk is het er toch van gekomen.' Het Arboretum is ingedeeld in de werelddelen, Amerika, Azië en Europa en Noord-Afrika. De eerste bomen werden aangeplant door 26 bewoners uit Nissewaard met een buitenlandse afkomst. Zij hadden zich vooraf aangemeld om naar Ria's idee een boom te planten die in hun land van herkomst voorkomt. Vanaf januari kan iedereen die zelf een boom in het arboretum wil planten er een uitzoeken uit de lijst die op de gemeentelijke website komt te staan. De boom kan tegen kostprijs (€ 250) worden aangekocht. Eind maart zal een eerste plantdag worden georganiseerd. Er kunnen maximaal 200 bomen in het arboretum worden geplant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant