Afbeelding
Foto: JK

Goedheiligman

Column 289 keer gelezen

Jip en Janneke, mogen die nog, deze donkere poppetjes? En dan Calimero, gitzwart, die voelt zich klein en de anderen zijn groot, erg he?

Ach ja, zo heeft iedereen wel een menig over van alles. Als je naar zwarte piet kijkt, die loopt al honderden jaren, laten we zeggen tenminste 100 jaar, rond in ons land, er waren nooit klachten, behalve van stoute kinderen, maar dat is al bijgesteld, ook stoute kinderen krijgen niet de roede of gaan in de zak. Maar plotseling heeft iemand, volgens mij na heel lang zoeken en teksten verdraaid gelezen te hebben, zwarte piet als negatief beeld neergezet, waarom pas na meer dan honderd jaar?
De Nederlanders van de natte grond hebben en hadden er nooit iets negatiefs in gezien, omdat dat er ook niet inzit. Sommigen zeggen dat het komt omdat zwarte piet een knecht is, waarmee men dan knecht als slaaf vertaald. Elke boer heeft een knecht, een medewerker dus. Met een knecht is niks mis, gewoon een werknemer. Het gros van de mensheid heeft nooit een link kunnen vinden tussen zwarte piet en racisme, dat wordt er nu van gemaakt en de kans is, helaas, groot dat het er weer door op gaat laaien. Dat vind ik bijzonder jammer want we moeten gewoon iedereen als gelijke zien, welke kleur of cultuur mag niets uitmaken. We waren op de goede weg, de onderlinge acceptatie werd de laatste jaren steeds beter, maar mijn gevoel zegt dat we nu weer 50 jaar in de tijd teruggeworpen worden wat dat betreft. En nogmaals dat is jammer. Want juist door de diverse culturen en afkomst verrijkt men het leven voor iedereen. Als je de achtergrond van eeuwen terug bekijkt dan zie je dat zelfs de Sint de donkere pieten heeft gered uit de armoede en ellende, dus wat is daar mis mee? Alsjeblieft mensen, ik geloof al jaren niet meer in de Sint of Kerstman, maar laat kinderen nog even een poosje genieten van hun spannende dagen en hun 'jong zijn'.

Reacties: jan@komawa.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant