Afbeelding
Foto: JK

De winter komt

Column 227 keer gelezen

Er komt van alles aan; de winter, de sint, de kerstman en een Elfstedentocht, ook wel Alvestêdetocht genoemd door de Fryske Aboriginals. De winter komen we wel door, al is de kans groot dat we gezien de opwarming in december aan het strand liggen te bakken. De Sint is normaal gesproken van harte welkom, al eeuwenlang, maar of hij zijn steunen en toe verlaten ook mag meenemen hangt van 'grote' mensen en niet van de hoopvolle kindergezichtjes af. Ik heb vaak achter de coulissen bij de sint kunnen kijken en ik weet dat er ook originele donkere mensen zwarte piet spelen. En waarom niet, de Sint, zo is het oorspronkelijke verhaal, heeft juist zijn donkere medewerkers uit de ellende gered, en als volwaardige medewerkers in dienst genomen. Maar goed, ik hou me bij het kinderfeest en gelukkig weten kinderen het wel te begrijpen. En dan komt de Kerstman, daar heb ik niet zoveel mee omdat hij rendieren afbeult en ze zijn zwaarlijvige lichaam in een arrenslee door de lucht moeten laten zoeven, geen kind die dat gelooft! En ook het bijna onrespectabele geroep van ho ho ho als ze moeten stoppen. Hij kan toch ook gewoon tegen die dieren zeggen; 'stop maar jongens, bedankt voor de vlucht'. En zo gaan we dus de winter in, een winter die volgens mijn gevoel gaat eindigen met een Elfstedentocht in het mooie Fryslân.
Een strenge winter, maar die komt denk ik pas midden januari, zou wel fijn zijn, eindelijk met je auto over de dichtgevroren Oude Maas! Dat is altijd nog minder risicovol dan over die schroothoop van een brug.
Maar hoe zouden we dat in de toekomst moeten gaan doen als het echt koud gaat worden? Geen gas meer en elektrisch verwarmen is onmogelijk, ten eerste kost het heel veel geld maar ten tweede zouden we om de havenklap een overbelast storing krijgen. Wij zijn aan het rekenen hoeveel waxinelichtjes nodig zijn. Want ik zit er graag warmpjes bij.

Reacties: jan@komawa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant