Afbeelding
Foto: privé
Zomaar een Nissewaarder

Jaïr Maarsen

Actueel 1.196 keer gelezen

Spijkenisse - Volgend jaar maart vinden in Abu Dhabi de Special Olympics plaats. Een enorm evenement en zelfs het grootste sport/humanitaire evenement dat in dat jaar zal plaatsvinden wereldwijd.

Ook Nederland doet mee aan de Special Olympics. Team NL bestaat uit 117 personen, waaronder 78 sporters met een verstandelijke beperking. Een van hen is Jaïr Maarsen.

Jaïr is in Nissewaard geen onbekende. Hij schildert niet onverdienstelijk en doet onder de naam Picassovis mee aan de kunstroute. Daarnaast is hij ook enorm sportief. Hij doet aan hardlopen, duiken en zeilen. In Abu Dhabi stapt Jaïr samen met zijn unified partner Willem van IJsseldijk in een 420 met maar één doel: het Belgische team verslaan. 'De Belgen hebben hele goede zeilers en winnen bijna altijd', geeft moeder Mirjam aan.

Vader Gerard heeft in het verleden gezeild en kreeg voor zijn 50e verjaardag een herintredingscursus cadeau. 'We gingen naar Hellevoetsluis om de kennis op te frissen en Jaïr ging mee om te helpen.' Het zeilvirus kreeg vat op Jaïr en al snel werd er gezocht naar een zeilschool voor jongeren met een beperking. Zo kwamen ze bij Stichting Plons aan de Kralingse Plas terecht, waar Jaïr inmiddels 3,5 jaar zeilt.Jaïr geniet op het water en grijnst van oor tot oor als de boot schuin gaat. Hoe schuiner, hoe meer wind in de zeilen. 'Tegen het water aan maar net geen water scheppen.' De boot moet droog blijven. Zelf nat worden, vindt hij niet erg. Tijdens een wedstrijd in België ging het even fout toen hij voor het eerst in een 420 stapte, een maatje kleiner dan de gebruikelijke boot. 'Ik viel in het water.'

Tijdens de wedstrijden in Nederland is er altijd een officiële opening met een torch run en een vlaggenparade. Ook in Abu Dhabi zal er flink uitgepakt worden tijdens de opening en de sluiting van de Special Olympics. Jaïr verheugt zich op het vuurwerk dat ongetwijfeld afgestoken zal worden maar is ook wel nerveus. Het is wel iets anders dan de wedstrijden hier maar aan de andere kant overheerst de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Er is al een kennismakingsweekend geweest van Team NL, waar Jaïr ook bekende deelnemers tegenkwam. Hij loopt bij Spark en die vereniging stuurt ook mensen naar de Special Olympics. 'En er was een heel leuk feest.' Begin volgend jaar volgt er nogmaals een weekend, waarin de kleding gepresenteerd wordt. Voor ieder moment van de dag is er straks in Abu Dhabi een passend outfit.

De Special Olympics vinden plaats van 14 t/m 22 maart 2019. Iets eerder dan normaal, maar dat heeft te maken met de temperatuur. Op 7 maart stapt Team NL in het oranje vliegtuig dat hen naar het Midden-Oosten brengt. De week voor de wedstrijden maken ze kennis met het land en de stad waarin ze verblijven via een groot cultureel programma. Tot die tijd wordt er druk geoefend. En gehoopt dat Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bruins de uitdaging aannemen en op de tribune plaatsnemen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant