Afbeelding
Foto: stock

UWV-stokslagen

Column 411 keer gelezen

Het suddert al een tijdje, maar komt nog niet helemaal los. Snap ik. UWV is niet bepaald het meest sexy onderwerp om over te schrijven. Wel het meest ergerlijke.

En daarom vind ik het tijd UWV even 'in het zonnetje' te zetten.

Een paar weken geleden kwam minister Wouter Koolmees er tot zijn grote verbijstering achter dat er door Poolse WW-ers nogal werd gefraudeerd. Ikzelf ben meer verbijsterd over de naïviteit van deze minister.

Wat zou jij doen? Even snel digitaal vier sollicitaties per vier weken vanuit Polen aanleveren, ondertussen een btw-vrij klusje in je thuisland opknappen en je bent een maandje WW verder. Kan je de schuld aan die Polen geven, maar zonder meldplicht werk je dit zelf in de hand. Mijn grootste ergernis zit dan ook niet bij die Polen, maar bij de minister en UWV.

Dat UWV komt nu ineens in beweging, want naïeve Woutertje is boos. Uit betrouwbare bron binnen UWV weet ik dat het personeel vaker dan het bedrag van een gemiddelde WW-uitkering melding bij het management heeft gedaan over deze specifieke fraude. En wat heeft dat management daarmee gedaan?

Geen reet.

En nu komt die rare vogel van een minister Koolmees óók nog eens met het verwijt aan het adres van uitvoerend personeel dat ze de andere kant hebben opgekeken bij fraude. Wat een slap gelul zeg! Ja, fraude moet hard aangepakt worden Wouter, maar de pijlen moeten vooral gericht zijn op het hoger UWV management. Zij hebben de andere kant opgekeken!

Het overgrote deel van de uitkeringsgerechtigden houdt zich aan de regels, doet veel moeite een baan te vinden en probeert te goeder trouw die kille onpersoonlijke digitale niet-storingsvrije Werkmap te vullen. Bij één misstap hebben ze een sanctie aan hun broek.

Mijn vraag; wanneer krijgt dat machtige incompetente UWV nou eens een keer stokslagen?

Ik tip minister Koolmees even een deurtje verder te lopen en aan zijn collega-minister Bruno Bruins te vragen hoe dit soort zaken onder zijn leiding hebben kunnen plaatsvinden en hoe hij deze fraude te lijf is gegaan in zijn rol als Voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV in die tijd.

Beetje vervelend misschien, maar wellicht is het voor Wouter verstandig alvast een verbaasde houding aan te meten als de, nu nog relatief onbekende fraude met de scholingsvouchers, breeduit in het nieuws komt.

Verbijsterend allemaal hè?  

Ik wens Wouter veel succes met en bij Bruno.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant