Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Koninklijke onderscheiding voor koordirigent Hans van Hoorn

Actueel 852 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmiddag ontving de heer Hans van Hoorn uit handen van burgemeester Govert Veldhuijzen een Koninklijke onderscheiding voor het feit dat hij al ruim 45 jaar dirigent en arrangeur van diverse zangkoren is. Hans van Hoorn werd benoemd tot lid  in de Orde van Oranje Nassau.

Hans van Hoorn was tot 1978 zanger en dirigent van 'Changing Church' bij jongerenkoor 'Kralingen', dat hij in 1967 samen met andere enthousiaste jongeren uit Rotterdam Kralingen oprichtte. Het koor had een begeleidingsgroep met gitaren en drums, wat heel opzienbarend was voor die tijd en zorgde voor swingende kerkdiensten. Hans was daarbij ook één van de solozangers. Het koor hield in 1978 op te bestaan.

De familie Van Hoorn verhuisde in 1977 naar Geervliet, waar Hans' muzikale kwaliteiten ook niet onopgemerkt bleven. Allereerst werd hij dirigent van het jeugdkoor van OBK in zijn nieuwe woonplaats en later dirigent/arrangeur van Jongerenkoor '1176'. Hij ging daar aan de slag met zijn geliefde gospel- en popmuziek, wat ook bij de jeugd goed in de smaak viel. Met als gevolg dat het koor al snel 20 leden telde. Dat koor trad op in alle kerken in de omgeving en met een aangepast repertoire ook in bejaardenhuizen. Niet lang na het 10-jarig bestaan werd het koor echter opgeheven.

Sinds 1991 is Hans van Hoorn dirigent en arrangeur van 'Koor Zonder Naam' uit Geervliet. Dit werd aanvankelijk speciaal opgericht voor de kerstnachtmis in Geervliet, maar het uit 26 leden bestaande koor treedt ook op bij kerkdiensten in Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal en Spijkenisse. Daarnaast wordt regelmatig gezongen in het Deltaziekenhuis in Poortugaal en eenmaal per jaar in een openlucht toeristenkerk in het Zeeuwse Dishoek. Incidenteel worden ook in de Plantage en de Bedevaartskerk in Brielle optredens verzorgd.

De heer Van Hoorn werd vanmiddag volkomen verrast, tijdens een gezellig overleg met de leden van het koor in de Felicitaskerk in Spijkenisse waar ook wekelijks op dinsdagavond wordt gerepeteerd. Behalve burgemeester Veldhuijzen stapte ook de gehele familie van Hans binnen. 'Pas toen snapte ik waarom m'n vrouw vanmiddag zei dat ik maar een jasje aan moest trekken', vertelde hij. Bijzonder is dat eerder eveneens zijn beide broers Koninklijk werden onderscheiden. Zijn inmiddels overleden broer Chris voor zijn werkzaamheden bij de AVRO en de vanmiddag ook aanwezig broer Felix voor zijn inzet voor de stichting 'Oud Geervliet'.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant