Xanne (in het rood) samen met de andere zangeressen van REMIX.
Xanne (in het rood) samen met de andere zangeressen van REMIX. Foto: Chantal Antonides

Heenvlietse Xanne zaterdag in de finale van het Junior Songfestival

Actueel 793 keer gelezen

Heenvliet - Aanstaande zaterdagavond staat de 14-jarige Xanne van den Dool uit Heenvliet in de finale van het nationale Junior Songfestival.

Samen met Jazz, Roula en Mimi vormt ze de speciaal voor deze gelegenheid samengestelde girlband REMIX. De meidengroep is één van de vier acts die het op 29 september tegen elkaar zullen opnemen, met als inzet een ticket naar de Junior Eurovisiesongfestival op zondag 25 november in Minsk, Wit-Rusland.

Pluk van de Petteflet
Sinds haar zevende volgde Xanne al zang-, dans- en theaterlessen. Het jonge talent speelde op haar 10e in de kindermusical Pluk van de Petteflet en de theatertour 2 Kleine Kleutertjes en stond zodoende op de planken in o.a. Breda, Sneek, Barendrecht, Heerlen en het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Theaterschool
Het was voor Xanne al snel duidelijk: dat was wat ze wilde. Na de basisschool deed ze auditie voor de theater havo/vwo in Rotterdam. Ze werd aangenomen en zit nu inmiddels in het derde jaar. Naast de gewone vakken beslaat het lesrooster per week acht uur de artistieke vakken dans, zang en acteren. Ondanks dat ze lange dagen maakt en dagelijks met bus en metro van Heenvliet naar Rotterdam reist, voelt Xanne zich als een vis in het water op de school.

Auditie songfestival
Begin dit jaar ging ze een nieuwe uitdaging aan. Ze nam een filmpje op om zo mee te kunnen doen aan de voorronde van het Junior Songfestival. 'Omdat ik eigenlijk niet tevreden was over het filmpje dat ik eerst gemaakt had, heb ik op het laatste moment iets anders opgenomen en op YouTube gezet. Het was het nummer 'Still Got The Blues' van Gary Moore dat ik op het open podium op school had gezongen.' In maart werd Xanne tot haar eigen verbazing uitgenodigd voor de auditie dag op 15 april bij Avro-Tros in Hilversum. 'Er waren wel een paar honderd filmpjes ingestuurd, maar ik was één van de 40 kinderen die auditie mochten doen!'

REMIX
Xanne wist met een liedje van Ariana Grande de jury te overtuigen. Met 17 anderen ging ze door naar de laatste selectieronde op de volgende dag. 'Die bestond uit workshops en er werden ook combinaties van kandidaten in duo's en groepjes uitgeprobeerd', vertelt Xanne. Al vrij snel daarna hoorde ze dat ze in de finale zou staan en deel uit zou maken van girlband REMIX. 'Maar we moesten het nog twee maanden geheim houden. Dat was best moeilijk.' Inmiddels volgden een videoclip, fotoshoots, repetities bij dansschool Lucia Marthas en zangschool Babette Labeij.

Zaterdag finale
Aanstaande zaterdag (29 sept.) is het eindelijk zover. Dan neemt het Heenvlietse zangtalent het met REMIX op tegen twee solozangeressen en een duo, die volgens Xanne ook stuk voor stuk heel goed kunnen zingen. De vakjury bestaat die avond uit Maan, Buddy Vedder en Tommie Christiaan. Kinderjury is boyband Fource; de finalisten van vorig jaar. 'En verder hangt alles af van de thuisstemmers.' De finale is zaterdag om 19.25 uur live te zien op NPO 3.

Stemmen!
Xanne blijft zingen; hoe de uitslag ook zal zijn. Later wil ze graag zangeres, actrice of fotograaf worden. Ook wil ze naar Amerika, maar ondertussen staat ze met beide benen op de grond. Na het songfestival richt ze zich weer op school en haar vriendinnen. Ook heeft ze sinds kort een baantje bij de plaatselijke supermarkt en zou ze weer willen gaan volleyballen. Op YouTube kunt u alvast kijken en luisteren naar Xanne (in het rood) en REMIX en hun nummer 'What Girls Do'. En Xanne hoopt natuurlijk dat iedereen a.s. zaterdag kijkt en gratis online op haar gaat stemmen!

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant