Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl
Zomaar een Nissewaarder

Piet Warta

Actueel 324 keer gelezen

Spijkenisse - De 60-jarige Piet Warta begon zijn loopbaan als magazijnmedewerker en wist zich op te werken tot heftruckchauffeur. Helaas gooide een hernia operatie roet in het eten en Piet kwam thuis te zitten. Niets voor hem, want hij wil graag iets om handen hebben.

'Ik heb wel hobby's', vertelt hij, 'Ik doe aan sportvissen en vind het leuk om foto's en video's te bewerken.' Piet wilde zich echter ook nuttig maken, voor zover dat met zijn beperking mogelijk was. Stomtoevallig las zijn vrouw een artikel over de Speelgoedbank die vrijwilligers zocht.

De Speelgoedbank Zuid-Hollandse Eilanden is een organisatie die aan kinderen, die opgroeien in een gezin dat van een minimumsalaris moet rondkomen, gratis nieuw of bijna nieuw speelgoed geeft.

Piet meldde zich aan, had een goed gesprek en staat inmiddels drie dagen per week in het pand van 2nd Chance aan de Rademacherstraat. Hier wordt speelgoed verkocht dat de Speelgoedbank niet wil weggeven, de zogeheten B-kwaliteit.

'Het doet me deugd dat er nu ook iets is voor kinderen. Voor volwassenen is er al veel mogelijk, maar kinderen zitten vaak in een vergeethoekje. Weet je dat er 16.000 tot 17.000 gezinnen zijn op Voorne-Putten die rond de armoedegrens leven? Alleen al in Nissewaard gaat het om 9.000 gezinnen. En in die gezinnen zitten veel kinderen die we graag een steuntje in de rug geven.'

Iedereen kan speelgoed kopen bij de Speelgoedbank. U kunt er ook uw overtollige speelgoed inleveren. 'Het tweedehands speelgoed maken we schoon en verkopen we. Met de opbrengst kopen we nieuw speelgoed in. Ook krijgen we regelmatig nieuw speelgoed' Kinderen uit de doelgroep, die doorverwezen worden door een kerkgenootschap, school of door de Voedselbank, mogen twee keer per jaar voor een bepaald bedrag speelgoed uitzoeken uit de winkel. Eenmaal per jaar, als ze jarig zijn, mogen ze iets uitzoeken uit het nieuwe speelgoed. 'Als je de glimlach ziet op het gezicht van die kinderen, dan weet je waarom je het doet', zegt Piet. 'Ik heb zelf twee kinderen en ook kleinkinderen, dus ik weet hoe belangrijk het is dat kinderen plezier in hun leven hebben en daar kan ik op deze manier een beetje aan bijdragen.'

Het werken bij de Speelgoedbank is voor Piet een passie geworden. 'Ik ben met veel plezier bezig en met mij ook de andere vrijwilligers. We zijn blij als de kinderen vrolijk naar buiten gaan. Een kind hoort immers vrolijk te zijn en niet geconfronteerd te worden met armoede.' Het team bestaat inmiddels uit 14 vrijwilligers, maar er kunnen er altijd nog meer bij. 'De een komt eenmaal per week, de ander staat er meerdere dagen. Alle hulp is welkom, want als ik alleen in de zaak sta, kan ik me niet bezig houden met het sorteren van speelgoed.'

Wilt u net als Piet een steentje bijdragen aan het plezier van kinderen, kijk dan eens op www.speelgoedbankzhe.nl en meld u aan voor een kennismakingsgesprek. Een glimlach is uw beloning.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant