Afbeelding
Foto: Staatscourant

NAM wil vierde gasveld ontginnen

Actueel 1.582 keer gelezen

Spijkenisse - De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) heeft bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat een tweetal verzoeken ingediend met betrekking tot gaswinning in Spijkenisse.

Het gaat om het gaswinningsplan Spijkenisse-Intra en de omgevingsvergunning Spijkenisse-Oost

Vierde gasput
Het gasveld Spijkenisse-Intra is in groen aangegeven op bovenstaande kaart. De betreffende reeds bestaande mijnbouwlocatie, waar de omgevingsvergunning op van toepassing is, is met rood aangegeven.Het gaswinningsplan betreft het gasveld Spijkenisse-Intra, gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Botlek zoals verleend op basis van de Mijnbouwwet. De omgevingsvergunning betreft de reeds bestaande mijnbouwlocatie Spijkenisse-Oost en heeft betrekking op het uitvoeren van een voorgenomen diepboring naar het gasveld Spijkenisse-Intra op de eerder aangelegde locatie. De NAM wil een vierde aardgasput aanleggen op deze locatie, waarbij het aardgas zal worden gewonnen met behulp van de bestaande productie-installatie.

Spijkenisse-Intra
Sinds 1990 heeft de NAM de gaswinningslocatie aan de Papendijk en er wordt sinds 2006 gas gewonnen uit drie verschillende kleine gasvelden: Spijkenisse-West, Spijkenisse-Oost en Hekelingen. Het einde van de productie uit deze drie gasvelden is in zicht en de productie loopt al terug. Er is alleen een bepaalde doorstroom nodig om het systeem in bedrijf te kunnen houden. Daarom is het aanboren van het laatste kleine gasveld in Spijkenisse belangrijk: Spijkenisse-Intra.

Eerst proefboring
Het nieuw te winnen gas wordt samen met het overige gas dat op de productielocatie wordt geproduceerd, onbehandeld afgevoerd naar de behandelingslocatie in Oud-Beijerland. In totaal gaat het om maximaal 1 miljoen nm³ per dag (nm³ is de hoeveelheid gas die, bij een temperatuur van nul graden Celsius en onder absolute druk van 1,01325 bar, een volume van één kubieke meter inneemt, red.). De operator geeft in het winningsplan een verwachte einddatum van productie in 2026 aan. Overigens moet de nog uit te voeren voering eerst aantonen dat er daadwerkelijk aardgas op de locatie aanwezig is.

Informatiebijeenkomst
Dinsdagavond is er in wijkcentrum De Kreek tussen 17.30 en 20.30 uur een informatiebijeenkomst, waar de NAM de bewoners de gelegenheid geeft om vragen te stellen over de voorgenomen gaswinning. Ook het ministerie, TNO en SodM zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Een van de vragen die ongetwijfeld aan de orde zal komen, is de te verwachten bodemdaling. Volgens de NAM is die zeer gering, 0 tot 2 cm tot het eind van de winning. Op het moment dat eerder dit jaar de plannen van de NAM naar buiten kwamen, gaven bewoners uit de Schenkel aan nu al te maken te hebben met verzakkingen en scheuren in de muren. 'Om mijn 60+ woning binnen te komen, heb ik een soort springplank nodig', liet een bewoner weten. In de milieu-effectrapportage uit 2004 wordt aangegeven dat in het gebied van de drie gasvelden, de bodem 2 tot 4 cm zal dalen, gedurende de productiefase.

Inzage
Ook kunt u tot en met 31 oktober de ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken inzien op: http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op het gemeentehuis.

Bezwaar indienen
U kunt tot en met 31 oktober 2018 reageren op de ontwerpbesluiten. U kunt op beide ontwerpbesluiten, eventueel los van elkaar, een zienswijze indienen. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpinstemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken, respectievelijk de ontwerpomgevingsvergunning. U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van welk ontwerpbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant