Afbeelding
Foto: stock

Dorpssjit

Column 225 keer gelezen

Terug van vakantie. Sjit!

Ik bedoel niet sjit om weer terug te zijn, maar wel omdat die sjit weer eens onder mijn schoenzool plakt. Een Mont Blanc aan schijt midden op het trottoir is de boosdoener. Jammer, want ik hou van honden.

Deze anonieme drol is daar met het volle verstand en blijkbaar zonder al teveel schaamte en wroeging neergelegd en achtergelaten. Natuurlijk is er geen spoor op de plaats delict of verre omtrek van de verdachten te bekennen.

Later deze week flaneer ik over de Costa del Maasboulevard. Een plaatselijke Pluto, type ik-ben-enthousiast-en-denk-niet-aan-jouw-kleren-of-wat-dan-ook, springt tegen mij op. Alsof ik verdikkie Mickey Mouse ben! Zegt het baasje doodleuk tegen mij dat honden 'nou eenmaal zo zijn'. Hm. Je hebt sjit en je hebt bullsjit!

Terwijl mijn broek in de was zit, ben ik in gedachten terug op mijn camping. Ik zie die kerel met zijn zwarte labradors voor mij. In de tijd dat hij in zijn eentje zijn caravan met complete handel op zet, liggen zijn drie trouwe viervoeters te wachten totdat hun baasje klaar is. Geen blafje, geen jank serenade en al helemaal geen poep of pies op het veld. Alleen maar serene rust.

Hoe doet die man dat?

Blijkt dat ie al jaren honden traint. De campinghondenfluisteraar vertelt dat hij veel tijd in zijn honden steekt, hij duidelijke grenzen stelt, maar ook dat bepaalde rassen gewoonweg lastig op te voeden zijn. Lastig, maar niet onmogelijk. Hij sluit zijn relaas af met de mededeling dat een hond die zich niet gedraagt in de meeste gevallen gewoonweg het product van de opvoeding van zijn baas is.

Terug naar Spijkenisse. Steekt hier een deel van de hondenbezitters te weinig tijd in zijn hond? Heeft een deel het verkeerde ras aangeschaft? Zijn er Spijkenissers die zelf op de stoep zitten kakken en hun hond daardoor denkt dat het zo hoort?

Hoe kunnen we deze overlast beperken? En dan met name die sjit. Beter toezicht? Meer uitlaatplaatsen? Gratis opvoedcursussen? Wie het weet, mag het zeggen. Jammer voor het imago van hondenbezitters die het wel goed en netjes doen, maar het wordt tijd dat we die rotte appels aanpakken.

Voor wie de schoen past of zich in zijn staart gebeten voelt; trek hem vooral aan of trek het je aan. Heel graag.  

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant