Molen Nooitgedacht in Spijkenisse.
Molen Nooitgedacht in Spijkenisse. Foto: Anita Tempelman

Molens en Molenmakerij openden de deuren tijdens VPR Molendag

Actueel 581 keer gelezen

Nissewaard – Vandaag was het VPR Molendag. De dag wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door alle molenaars van Voorne-Putten en Rozenburg.

Deze keer waren op één na alle 10 de molens op de eilanden geopend voor publiek. De Arend in Zuidland is al enige tijd gesloten vanwege een grootscheepse restauratie. In Nissewaard kon een bezoek worden gebracht aan de Bernissemolen in Geervliet, molen De Hoop in Abbenbroek en Nooitgedacht in Spijkenisse. Speciaal voor deze openstelling draaiden vandaag ook de wieken bij de twee laatst genoemde molens.

Daarnaast kon aan de Korte Schenkeldijk in Spijkenisse een kijkje worden genomen bij Molenmakerij Herrewijnen. Molenmaker Jan Grinwis uit Melissant nam het bedrijf vorig jaar zomer over van de vorige molenmaker Herrewijnen. In de voormalige boerderij konden de verschillende machines en materialen worden bekeken waarmee en waarvan de diverse molenonderdelen worden gemaakt of gerestaureerd. Molenmaker Jan en zijn vrouw Jolieke gaven uitleg over wat er allemaal bij het onderhoud en restauratie van molens komt kijken. Voor kinderen waren er allerlei spelletjes te doen zoals kleuren, mikado XXL, timmeren en spijkerbroek hangen. Heel wat belangstellenden namen een kijkje.

Molenmakerij Herrewijnen klaarde o.a. de enorme klus van de verhoging van molen Nooitgedacht in Spijkenisse. Onlangs werd dakbedekking vervangen en een nieuwe 'balie' rondom de molen van Dirksland gemaakt en momenteel wordt onderhoud verricht aan de molen van Rozenburg. Binnenkort wordt gestart met het herstel van molen 't Vliegend Hert in Brielle, waar onlangs blikseminslag was. Bij die molen werden vorig jaar tevens de wieken opnieuw 'opgehekt'. Verder doet het bedrijf ook het algemeen onderhoud van de molens in Nieuwenhoorn, Rockanje en Oostvoorne.

Medio volgend jaar gaat de molenmakerij verhuizen. Molenmaker Griwis wil het bedrijf dichter bij huis voort zetten en is daarom momenteel op zoek naar een geschikte locatie voor het bedrijf in of in de omgeving van Stellendam. In Nederland zijn zo'n 12 erkende molenmakerij bedrijven.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant