Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
Zomaar een Nissewaarder

Wouter Struijk

Actueel 1.003 keer gelezen

Wouter Struijk is één van de jonge nieuwe wethouders in het in april aangetreden College van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard.

Vorige maand werd hij 30; een bijzondere verjaardag, maar geen moment om al te lang bij stil te staan vindt Struijk. Sinds zijn benoeming heeft hij het druk en komt er een hoop op hem af, maar de gedreven Nissewaarder heeft enorm veel zin in de uitdaging waaraan hij net begonnen is. In deze aflevering van 'Zomaar een Nissewaarder' een nadere kennismaking.

Hekelingen
Wouter Struijk werd in Spijkenisse Groenewoud geboren, maar groeide vanaf tweejarige leeftijd op in Hekelingen. Na basisschool De Veenvlinder doorliep hij De Ring van Putten. Op die school deed hij tijdens het schooldebat al mee aan politieke discussies, maar politieke ambities had de toen al makkelijk pratende en goed van de tongriem gesneden scholier in die tijd nog niet. Hij was een tijdje postbode en raakte zodoende goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen is hij ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. In Spijkenisse woont hij samen met vriendin Loes.

Bestuurskunde
Als kind wilde Wouter politieagent, dierenarts of architect worden, maar zoals de meeste kinderen had hij eigenlijk nog geen idee wat hij later beroepsmatig wilde gaan doen. Omdat je er vele richtingen mee uit kan, koos hij op de middelbare school voor de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Met z'n vwo diploma op zak studeerde Wouter Technische bestuurskunde aan de TU Delft en behaalde daar zijn Bachelor. 'Ook toen wist ik nog niet precies wat ik wilde, maar ik koos de minst technische studie die het meest gericht was op mensen.' Daarna deed hij de Master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en studeerde in 2015 af.

PvdA
Op de jaarlijkse kerstmarkt in Hekelingen raakte hij in gesprek met enkele PvdA leden die daar een promotiekraam bemanden. De toen zeventienjarige scholier herkende zich in de doelstellingen en standpunten en besloot, samen met zijn broer, lid te worden van de partij. 'Daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Hoewel mijn ouders toen nog niet politiek actief waren, komt ik wel uit een rood nest. Mijn opa was ook lid van de PvdA.'

Campagneleider
Al snel had hij bemoeienis met allerlei politieke zaken die speelden. Samen met anderen zette hij een discussiemarkt in Hekelingen op over de toen op handen zijnde plannen voor de nieuwbouwwijk 'Heer en Meester' en werd drie jaar later bestuurslid van de lokale PvdA afdeling. In 2007 werd Wouter campagneleider. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 kwam hij vervolgens op 21-jarige leeftijd met veel voorkeursstemmen in de raad; hij eindigde zelfs op plek drie. De partij kreeg in dat jaar vijf zetels in de raad.

Ambtenaar
Na z'n studie te hebben afgerond ging Wouter op zoek naar een baan. 'Dat was nog niet zo eenvoudig, maar na een tijdje kreeg ik een tijdelijke baan als bestuursadviseur van een wethouder in de gemeente Schiedam.' Daarna werd hij beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs in dezelfde stad. Dat hij groeide in die functie bleef niet onopgemerkt: begin van dit jaar behoorde hij tot de drie finalisten in de landelijke verkiezing van 'Jonge ambtenaar van het jaar 2018'.

Beste debater
Ook zijn politieke carrière ontwikkelde zich snel. Struijk werd het gezicht van de plaatselijke partijafdeling, liet en laat regelmatig van zich horen en brengt waar hij kan de PvdA 'in beeld'. Eind 2015 werd hij door twee lokale journalisten verkozen tot 'Beste debater' van de gemeenteraad. De prijs werd door voormalig wethouder Arjen van der Dussen in het leven geroepen bij zijn afscheid uit de gemeenteraad en werd nogmaals in 2016 en 2017 uitgereikt.

Verbinden
Struijks portefeuille met Jeugd, Onderwijs, Armoedebeleid, Volksgezondheid, Emancipatie, Dienstverlening en ICT, is de jonge politicus op het lijf geschreven. 'Dat is waarom ik in de politiek ben gegaan', vertelt Struijk gedreven. 'De maatschappij verhard; ook in Spijkenisse is dit het geval. Je moet niet iedereen over een kam scheren. Het beeld wat geschetst wordt klopt niet, maar van de verkiezingsuitslagen van de laatste jaren wordt ik niet vrolijk. We moeten juist mensen met elkaar verbinden in plaats van ze tegen elkaar op te zetten.' Het zorgen voor kwalitatief goed onderwijs, goede groene scholen en waar mogelijk voorkomen dat kinderen bijvoorbeeld niet kunnen sporten en in armoede opgroeien noemt de kersverse wethouder als een van de speerpunten die hij nastreeft. 'Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel, kan niet tegen onrecht en wil daar wat aan doen.'

Nieuwe energie
Emancipatie, met daarbij meer aandacht voor minderheden, is nieuw onderdeel in zijn wethouderspost. Na zijn aanstelling als wethouder begon Struijk aan een intensieve inwerkperiode. Ondanks het advies om niet gelijk te hard van stapel te lopen had hij al vele kennismakingsgesprekken en ging enthousiast en energiek aan de slag. 'We hebben een leuk team. Ook is het fijn dat er meer nieuwelingen in het college zijn. Dat geeft een nieuwe energie in de organisatie.'

Wouter blijven
Hij wil het wethouderschap op zijn eigen manier aanpakken. Laagdrempelig en toegankelijk zijn en alles ter discussie kunnen stellen zijn daarbij zijn uitgangspunten. 'Je bent er voor de inwoners en moet vooral ook kritisch naar jezelf blijven kijken. Bovenal wil ik gewoon Wouter blijven, maar ook een ambassadeur zijn voor onze gemeente.'

Vloggen
Hij ging de politiek in om mensen met elkaar te verbinden en als spreekbuis te fungeren richting de gemeente om misstanden en problemen aan te kaarten. 'De inwoners van Nissewaard vormen mijn grootste inspiratiebron en bepalen mij dagelijkse politieke handelen.' Met moderne communicatiemiddelen zoals vlogs en via Instagram geeft hij op eigentijdse wijze inzicht in wat hij zoal als wethouder doet.

Verrijking
Het wethouderschap brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. 'Je moet altijd scherp zijn, weten waar je het over hebt en goed voorbereid zijn, maar ondertussen leer je veel en snel; het verrijkt je en maakt creatief in het oplossen van problemen.' Het beeld komt, mede doordat hij een tijdje als adviseur van een Schiedamse wethouder werkzaam was, overeen met wat hij zich vooraf van het wethouderschap had voorgesteld. Over dingen die spelen denkt hij wel voortdurend na maar kan hij toch ook goed van zich afzetten. Voorbeelden in de politiek en in het vakmanschap van wethouder heeft hij ook. 'Maar dat zijn voor de meeste mensen onbekende namen.' Ook landelijk bekende politici zoals Wouter Bos en Dierderik Samsom inspireerden Struijk.

Ambities
Hoewel zijn nieuwe job geen negen-tot-vijf baan is, probeert de jonge wethouder toch tijd vrij te maken voor vriendin, vrienden en familie. Competitie tennis doet hij ook nog steeds, maar voetballen lukt door zijn drukke werkzaamheden niet meer. Ook is hij nog trouwambtenaar. Na jarenlang met veel plannen in de raad te hebben gezeten, hoopt Struijk in de komende vier jaar veel van zijn ambities te kunnen uitvoeren. Verder wacht hij af wat er op zijn pad komt en de toekomst hem brengt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant