Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Zomaar een Nissewaarder: Astrid Nijgh

Actueel 4.628 keer gelezen

Spijkenisse - Velen kennen waarschijnlijk wel het liedje 'Ik doe wat ik doe' van Astrid Nijgh. Dat lied was oorspronkelijk geschreven voor Jenny Arean en zou maar éénmaal uitgevoerd worden. Dat liep dus anders.

Astrid heeft een bijzondere stem; ze is contra alt. Met veel plezier ging ze destijds van Beverwijk naar Amsterdam om zangles te krijgen van Bep Ogterop, dé zangpedagoge van Nederland. 'Ik had auditie gedaan en mocht op les komen.' Ze genoot van het zingen, maar daar kwam een eind aan toen ze Lennaert Nijgh leerde kennen. 'Hij wilde niet dat ik ging zingen', vertelt ze. 'Hij was geen 2e Cees Nooteboom, zo gaf hij aan. Maar ik mocht wel muziek maken.' Naast de muziek voor Lennaert's teksten, schreef Astrid ook voor Adele Bloemendaal, Rob de Nijs en Jenny Arean. Ze zong de bandjes wel in, maar verder dan dat kwam Astrid niet. Tot na haar scheiding van Lennaert. 'Ik zat wat te praten met Adele en die gaf onomwonden te kennen dat ik dat nummer moest uitbrengen.' Astrid maakte een demo en die sloeg aan. Voor het grote publiek het nummer echter hoorde, gingen er wel wat maanden voorbij. De grote radiobazen vonden het niets. Tot Ted Bouwens van Radio Noordzee het nummer in de Tipparade zette. Hij kreeg zijn ontslag, maar Astrids doorbraak was een feit.

Om rond te komen moest Astrid op de snabbeltoer. 'Dat vond ik verschrikkelijk. Ik wilde het theater in met de teksten van Lennaert.' Uiteindelijk deed ze een tour door kleine theaters en bleef ze schrijven en componeren voor andere artiesten, waaronder André Hazes. Ook gaf ze les op de Kleinkunstacademie. Na de geboorte van haar zoon, besloot Astrid om thuis te blijven. 'Ik miste het vak, de optredens, al bleef ik wel componeren want dat was goed te combineren met de opvoeding van mijn kind.'

Astrid werd onzeker doordat ze niet meer optrad. 'Je raakt een gezonde spanning kwijt. ' Haar huidige partner, voor wie ze ook naar Spijkenisse is verhuisd, zag dat Astrid de optredens nodig had en stimuleerde haar weer de planken op te gaan. 'Ik treed nu vaak op in België. We brengen er nu Nijghse Vrouwen, een programma met drie vrouwen waarin ik het verhaal van Lennaert vertel en we nummers van hem brengen.' Een vast programma is er niet. De reacties van het publiek op de wat Astrid vertelt, bepalen het verloop van de voorstelling.

Volgend jaar start de tournee van 'Door de overlevenden'. 'In dat programma breng ik samen met drie mannen een ode aan Vlaamse en Nederlandse theatermakers. Alles passeert dan de revue.' In 2020 gaan de Nijghse Vrouwen weer op tournee.

De tekst voor 'Ik doe wat ik doe' schreef Astrid op het schip van Lennaert. 'Tussen Kornwerderzand en de Oranjesluizen van Amsterdam.' Dat schip, de Jonge Jacob, is ook het onderwerp van het boek dat Astrid vorig jaar schreef. 'Ik ontmoette Kees de Bakker, de uitgever van Lennaert en die haalde me over om mijn verhaal op papier te zetten.' Bij dit boek zal het waarschijnlijk niet blijven, want Astrid heeft ook het idee om haar biografie te schrijven. 'Maar daar heb ik nu nog geen tijd voor.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant