Afbeelding
Foto: stock

Sympathieke stemmingmakerij

Column 244 keer gelezen

Onze grote regiobuurman is volop in het nieuws. Niet door rokende pijpen, brandende fakkels of imploderende tanks, maar door het minst sexy onderwerp dat ik kan bedenken; dividendbelasting.

Nét wat preciezer gezegd; het niet betalen van dividendbelasting. Meer exact; het ontduiken van dividendbelasting. Via een slinkse constructie heeft Shell deze belasting ontdoken. Mét medeweten van de belastingdienst, aldus dagblad Trouw.  

Maar belasting ontduiken mag toch niet? Of tóch wel?

Even beginnen met het uitleggen van dit begrip, niet iedereen is aandeelhouder. Dividendbelasting is belasting die bedrijven betalen over het winstdeel dat ze uitkeren aan aandeelhouders. In het geval van Shell heeft de Nederlandse staat sinds 2005 zo'n 7 miljard Euro aan dividendbelasting misgelopen vanwege deze vermeende illegale belastingconstructie.

7 Miljard Euro. Ik vind dat best veel.

President-directeur van Shell, mevrouw Van Loon, vindt dit soort aantijgingen aan het adres van Shell 'stemmingmakerij'. Ze geeft met andere woorden aan dat we in Nederland blij moeten zijn met Shell, dat Shell de staatskas juist spekt en dat deze belastingconstructie legaal is.

Ik wil niet mee doen aan stemmingmakerij. Dus ook niet aan de discussie of Shell nou wel of niet fout zit. Het is makkelijk afgeven op de grote boze vervuilende oliebaron, maar daar wil ik niet naar toe. Mevrouw Van Loon krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Omdat ze er zo lekker uitziet? Geen idee. Waarom dan wel? Om die bedragen! Astronomisch!

En dus zie ik mogelijkheden voor onze regio!

Ik weet dat Shell zo links en rechts financieel bijdraagt aan haar omgeving. Vind ik sympathiek. Hoeveel geld Shell in onze regionale verenigingen stopt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het allemaal nog nét wat sympathieker kan. Als Shell haar aandeelhouders zo sympathiek benadert en slechts een deel van de winst 7 Miljard Euro bedraagt, dan zijn mijn verwachtingen voor het o zo sympathieke Rijnmond gebied hoog!

Keertje gratis tanken? Dagje uit voor omwonenden? Of een ordinaire 13e maand Shell-uitkering? Ik ben benieuwd welke extra sympathieke Shell acties we dit jaar extra kunnen verwachten.

Alvast vriendelijk bedankt mevrouw Van Loon!

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant