Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
Zomaar een Nissewaarder

Marnix Trouwborst

Actueel 1.570 keer gelezen

Zuidland - Voor inwoners uit de Bernisser kernen is Marnix Trouwborst geen onbekende. Hij is bijna 10 jaar wethouder geweest, maar wie is nu de persoon achter dat gezicht?

Marnix was 16 toen hij bij een boer in de buurt ging werken. Nog geen vier jaar later werd hij aangenomen bij de douane en daar nam zijn carrière een enorme vlucht. 'Ik ben onderop begonnen maar zat wel steeds op de juiste plek als er een promotiemogelijkheid was', vertelt hij. Hij begon met het inklaren van schepen en schepen verzegelen, werd deurwaarder in Rotterdam-Zuid, vervolgens chef de bureau en stapte zodra hij de kans kreeg over naar een baan in de HR-sector. Zo kwam hij bij de FIOD terecht, waar hij hoofd van de afdeling personeelszaken werd.

'Bij het Ministerie van Financiën was het mogelijk om naar het buitenland te gaan om daar projecten te starten. Dat wilde ik graag doen en zo belandde ik met mijn gezin op de Nederlandse Antillen.' Nog maar net zes weken terug van dat project, werd de inboedel weer ingescheept en vertrok het gezin naar Suriname. Na een jaar vond Marnix het welletjes en gingen ze weer terug naar Nederland. Samen met zijn broer startte hij een bedrijf, maar bleef uitkijken naar uitdagingen.

Op zijn 19e werd Marnix lid van de VVD en deed hij veel achter de schermen. Zo was hij 10 jaar secretaris, maakte hij deel uit van de activiteitencommissie etc. Na terugkomst in Nederland werd hij benaderd door de lokale fractie met de vraag of hij politiek actief wilde worden. 'Ik heb daar even over gedacht, want in eerste instantie trok het me niet. Ik had nooit de ambitie om de raad in te gaan. Alleen als iedereen daar zo over denkt, dan verandert er nooit iets.' Marnix zei dus ja, maar stelde wel als voorwaarde dat hij op een verkiesbare plek kwam te staan. Zo werd hij lijsttrekker en fractievoorzitter. 'Ik ben nu eenmaal niet iemand van de lege dozen; ik ben van het aanpakken.' Dat laatste kwam ook duidelijk naar voren in het verkiezingsprogramma want de VVD Bernisse gaf duidelijk aan welke kant ze op wilde met de kernen. En tot zijn verbazing kreeg Marnix ook lol in de politiek. 'Als zijn er best momenten geweest, zoals met de vondst van het paard op de locatie van de Kreken van Nibbeland, dat ik slapeloze nachten had.' Het skelet zorgde voor de nodige vertraging en oplopende kosten. Iets waar hij als wethouder uiteraard niet op zat te wachten.

Na het wethouderschap in Bernisse ging Marnix als wethouder aan de slag op Goeree-Overflakkee. Die klus is geklaard en nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Burgemeester wil hij in ieder geval niet worden. 'Als wethouder leef je al in een glazen huis en ben je een publiek figuur. Als burgemeester is dat nog erger.'

Stil zitten is echter niks voor Marnix en dat weten velen. Zo is hij door het bestuur van de Stichting Stede en Vrye Heerlyckheyt gestrikt als voorzitter. 'Ik ben destijds nog betrokken geweest bij de aankoop van de ruïne en nu zet ik me met de andere vrijwilligers in voor het beheer en behoud ervan.' En wie weet wat er nog op zijn pad komt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant