Afbeelding
Foto: PR

Huizenbezitters laten miljoenen belastingvoordeel liggen

Actueel 1.112 keer gelezen

Boxmeer- Nederlandse woningeigenaren ontvangen dit jaar opnieuw een te hoge WOZ-waarde van de gemeente. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Previcus Vastgoed onder de eerste lichting WOZ-beschikkingen die de afgelopen weken in Eindhoven, Nijmegen en Den Haag zijn uitgestuurd. De rest van Nederland volgt deze week. Eigenaren van dijkwoningen lopen zelfs extra risico op een te hoge inschatting van de WOZ-waarde. 'Huizenbezittend Nederland laat jaarlijks miljoenen aan belastingvoordeel onbenut. Elk jaar tekent slechts 1,4 procent bezwaar aan tegen de vastgestelde WOZ-waarde, terwijl uit onze cijfers blijkt dat 86 procent van de bezwaarschriften wordt goedgekeurd. Gemiddeld levert een WOZ-verlaging een besparing op van 140 euro per huishouden per jaar. Voor bedrijven is dit gemiddeld 600 euro.' Dat stelt Michel Uijen, directeur Previcus Vastgoed.

Foutgevoelige WOZ-bepaling
Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijken gemeenten naar de kenmerken en status van de woning en naar de verkoopwaarde van drie onlangs verkochte, vergelijkbare woningen in de omgeving. Het kost de gemeente teveel tijd om jaarlijks elk huis op locatie te taxeren. In plaats daarvan wordt elke WOZ-waarde computergestuurd vastgesteld via een systematische modelvergelijking. Daardoor wordt het merendeel van de waardebepalingen op basis van verkeerde aannames gedaan, met als gevolg een te hoge WOZ-waarde en te hoge belastingen die op basis van de WOZ worden bepaald.

Hoger risico voor dijkwoningeigenaren
'Vooral bewoners van dijkwoningen betalen een veel te hoge WOZ-waarde,' stelt Uijen. Volgens een schatting van Previcus Vastgoed zal 80 procent van de dijkwoningen dit jaar te hoog worden gewaardeerd. Een recente uitspraak van het gerechtshof Den Haag heeft bepaald dat een deel van de dijk* vrijgesteld dient te worden van de grondwaarde. Dit is door gemeenten nog niet meegenomen in de WOZ-bepaling voor 2018. Dijkwoningeigenaren doen er daarom goed aan om de WOZ-beschikking te controleren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant