Afbeelding
Foto: logo

Niet goed? Geld ook weg!

Column 301 keer gelezen

We leven in een tijd dat allerlei apparaten digitaal met elkaar verbonden worden. Een Miele wasmachine bijvoorbeeld kan via een app aangeven wanneer de waspoeder moet worden bijgevuld. Of via uw smartphone kunt u de live beelden bekijken van uw beveiligingscamera's rondom uw woning. Ook bedrijven maken een gigantische slag naar digitalisering. De Wehkampgids was vroeger een begrip. Nu is Wehkamp te bereiken via een webshop. En een bedrijf als Pon's Automobielhandel is bezig auto's uit te rusten met een permanente internetverbinding.

Dit soort ontwikkelingen bieden enerzijds veel voordelen en gemak, anderzijds is het heel vervelend als bepaalde slimmerikken via zo'n Miele wasmachine of via uw auto toegang weten te realiseren tot al uw andere gegevens. We moeten er niet aan denken. Cybercrime kan immers bijzonder schadelijk zijn en de gevolgen daarvan enorm. Des te meer is digitale bescherming een must.

Misschien heeft u primair niets te verbergen. Maar is dat ook echt zo? Stelt u zich voor dat ze via zo'n app bij uw document kunnen komen met daarop al uw wachtwoorden, pincodes, medische gegevens of bediening van uw systemen. Dan zijn we niet blij. En we zijn helemaal not amused als criminelen erin slagen uw computer te blokkeren en een bedrag eisen voor deblokkeren. Niet goed? Geld ook weg! Cybercriminaliteit is helaas big business geworden. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat vanwege een grote cyberaanval een deel van de Rotterdamse haven plat lag.

Hoe krijgen digitaal opererende criminelen geen toegang tot uw systemen? Welke maatregelen kunt u zelf treffen? Waar u vandaag zelf al mee zou kunnen beginnen is om lange wachtwoorden te maken. Met negen, dertien of bijvoorbeeld zeventien tekens, maar niet met acht. Veel hackers richten zich op acht tekens omdat overal staat aangegeven dat uw wachtwoord uit minimaal acht tekens moet bestaan. Maak er een andere variatie van. Wees alert op phishing mails, schakel UPnP uit op uw router, gebruik een apart netwerk voor Internet of Things en voer met regelmaat updates uit. Op die manier staat u al aardig gesteld aangaande cybersecurity.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant